Image

На Прикарпатті Карітас запустив масштабний проект з протидії торгівлі людьми

0 Comments


24.03.2015, Івано-Франківщина
Жвавий інтерес до нещодавньої арт-інсталяції “Невидимі” в центрі Івано-Франківська показав, що мешканці та гості міста мало знають про проблему торгівлі людьми. Ініціатива розповідає реальні історії реальних людей, які живуть з нами поруч і одного разу поїхали закордон на роботу, не підозрюючи про трудове рабство. Для багатьох “Невидимі” вперше продемонстрували тему торгівлі людьми як щось близьке і актуальне.



Щоби збільшити і обізнаність громадськості та працівників держструктур щодо торгівлі людьми в Україні, і зробити допомогу постраждалим від работоргівлі максимально ефективною, Карітас Івано-Франківськ УГКЦ на Прикарпатті запустив масштабний проект у співпраці з Департаментом соцполітики Івано-Франківської облдержадміністрації. Розпочався проект “Впровадження механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми в Івано-Франківській області” у жовтні 2014 року і триватиме до лютого 2016 року.

Карітас в Івано-Франківську спрямовує свою діяльність на протидію і допомогу жертвам торгівлі людьми з 2004 року. За цей час надано комплексну і тривалу допомогу понад 160 особам, які стали жертвами работоргівлі. До 2009 року підопічними були здебільшого жінки, які зазнали сексуальної експлуатації, але з 2009-го дедалі більше чоловіків звертались по реінтеграційну допомогу ставши жертвами трудової експлуатації.

Проблема торгівлі людьми є надзвичайно актуальною в Україні. Лише до Міжнародної організації з міграції з 2000 по 2014 роки звернулося 10945 українців, які стали жертвами торгівлі людьми.

«Страждають від торгівлі людьми переважно соціально незахищені особи, які виїжджають працювати за кордон, щоб покращити своє матеріальне становище. Сьогодні ця проблема на Прикарпатті ускладнюється тим, що в області проживає чимало вимушених переселенців: офіційно у нас зареєстровано 3172 переселенці зі сходу України та Криму, лише 448 з них звернулися в центр зайнятості і лише 96 були працевлаштовані. Тому можна стверджувати, що ми маємо потенційну категорію осіб, які в умовах соціальної незахищеності можуть стати жертвами торгівлі людьми. Також серед переселенців на Прикарпатті 989 дітей – їх можуть втягувати у жебракування”, – вважає Аліса Юрченко, заступник директора Департаменту соцполітики Івано-Франківської ОДА.

Щоб допомогти жертві торгівлі людьми якомога швидше вирішити усі проблеми, з якими вона зіткнулася з вини работоргівців, в рамках проекту створені мультидисциплінарні групи, до яких входять фахівці різноманітних державних та недержавних структур. До прикладу, якщо людині потрібно знайти роботу, запрошуються представники центру зайнятості, треба виробити новий паспорт — представники міграційної служби, потрібна медична допомога — долучається управління охорони здоров’я. За подальшу реабілітацію людини відповідають працівники центрів соціальних служб та молоді, які також залучають психологів. Юридичний супровід в суді надають адвокати, послуги яких оплачує Карітас та Представництво Міжнародної організації з міграції в Україні.

Оскільки для багатьох посадовців проблема торгівлі людьми є новою та невідомою, основним етапом проекту місцевого Карітасу є навчання працівників, які відповідають за встановлення статусу особи, її подальшу реабілітацію та надання комплексної допомоги. Зокрема, проектом передбачено у 2015 році провести 7 тренінгів для 125 спеціалістів мультидисциплінарних груп з цілої області, також проведення навчання для тренерів – найбільш активних учасників попередніх тренінгів, які продовжуватимуть проводити профілактичні та превентивні заходи з попередження торгівлі людьми у районних центрах Прикарпаття.

Також новим проектом Карітасу Івано-Франківськ УГКЦ передбачена широка інформаційна кампанія, під час якої громадськості розкажуть про те, як легально працевлаштуватися закордоном, які документи для цього потрібні, як не потрапити до рук работоргівців та що робити, якщо це вже сталося. Також роз’яснять про можливості допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми.

Проект реалізується у тісному партнерстві з Департаментом соціальної політики ІФОДА за сприяння Представництва Міжнародної організації з міграції та фінансується Європейським Союзом, Швейцарською конфедерацією, Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Categories: Новини

Залишити відповідь