Приятельські пари неповносправної молоді відвідали музей «Писанка» у Коломиї

20.04.12
Писанка – символ і краса! Напередодні Великодня в рамках проекту «Допоможи іншому – стань приятелем» Карітасом Івано-Франківськ УГКЦ була організована поїздка до музею «Писанка» у м. Коломиї для 30 осіб, з яких – 10 ос. приятельські пари.

«Екскурсія ? це ще одна спроба урізноманітнити дозвілля молоді з особливими потребами, а також спосіб розповісти про багату культурну спадщину нашого народу. Колорит Коломийщини вабить багатьох туристів, адже саме тут розташований найбільший музей у вигляді яйця ? символ вічного життя і пасхальної радості», ? розповідає Людмила Максимюк, працівник місцевого Карітасу.

Чим же привабливий коломийський музей? Насамперед тим, що саме тут збереглись традиції писанкарства, тут і досі родинами передаються секрети майстерності, орнаменту та кольорових гам.

Зараз музей володіє колекцією понад 6000 писанок, представлених з переважної більшості областей України (Тернопільської, Львівської, Вінницької, Черкаської, Кіровоградської, Одеської), а також з Пакистану, Шрі-Ланки, Білорусі, Польщі, Чехії, Швеції, США, Канади, Франції, та Індії.

Велике розмаїття та старовинність деяких експонатів дуже зацікавили учасників поїздки, всі охоче спостерігали за орнаментальними особливостями писанок. Тут, у музеї, неповносправна молодь дізналася про різноманітні техніки оброблення великодніх яєць – писанки, крапанки, дряпанки або шкрябанки, мальованки, крашанки, галунки – види великодніх яєць. Неабияким здивуванням для учасників було й те, що у розписах писанок використовують понад 100 елементів.

На завершення екскурсії екскурсовод розповів, що малюнки мають певне значення і разом складають послання миру, добра, вони можуть бути символами плодючості або ж захищати від усього злого.

«Під час поїздки ми прагнули не тільки отримати естетичне задоволення, але й призадуматись над суттю писанки. Над глибоким символізмом і орнаменталістикою. В часі Великоднього Посту, очікуючи світлого свята Воскресіння Господнього, ми намагались пояснити молоді як життя перемагає смерть. І чому писанки – символ вічного життя, ? ми несемо на Пасху в кошиках до храму», ? поділилася волонтерка Ілона.

Цей захід відбувся завдяки фінансової підтримки Мережі нідерландських благодійних фондів для Центральної та Східної Європи, Сканфонду та Карпатського Фонду (МБФ «Фонд розвитку Карпатського Єврорегіону») у рамках Програми приятелів «Потрібні двоє: допоможи іншому – стань приятелем»