Image

«Права тут і зараз»

0 Comments


Міжнародна солідарність у боротьбі ВІЛ/СНІДом
30.07.2010
У Відні 18-23 липня  відбулася Конференція СНІД 2010, яка зібрала 25 тис. вчених, держдіячів, працівників охорони здоров’я, активістів, представників ділових кіл та людей з ВІЛ та СНІДом. Серед активних учасників була делегація Карітасу України, яка розповіла про



роботу Шпиталю Шептицького та проекту «Домашня опіка» у допомозі хворим від епідемії особам.
 
Тема конференції СНІД 2010 – “Права тут і зараз” – підкреслила необхідність зміцнення і захисту прав людини для успішної боротьби з ВІЛ. «Цього року девіз конференції -“Права тут і зараз” – нагадує нам про те, що охорона здоров’я повинна бути правом кожної людини, але поки це не так, – заявив 18 липня на церемонії відкриття конференції колишній президент США Білл Клінтон. – Незважаючи на нинішні економічні труднощі, ознаки прогресу, досягнутого за останні кілька років, не дають приводу йти від цього права. Для всіх нас це привід рішуче домагатися його».
 
Серед інших тем конференції: статус епідемії в південній частині Африки, Східній Європі та інших районах, комбінована стратегія профілактики, успіхи в антиретровірусної терапії, розширення політики і програм для людей, що вживають ін’єкційні наркотики, а також політична звітність в області забезпечення загального доступу та дотримання прав людини.
 
Експерти також обговорювали поширення епідемії у Східній Європі та Центральній Азії – де спостерігається наростання. За їхніми оцінками, в 2008 році число людей, що живуть з ВІЛ, становило 1,5 мільйона осіб, або на 66% більше ніж у 2001 році. Найсильніше епідемії поширюються в Україні і Російській Федерації. Тому особлива увага надавалась кризовим регіонам, обговорювалися кроки до подолання
поширення хвороби.
 
Карітас України був присутній на заході у складі української делегації. Працівники Карітасу України були задоволені можливістю відвідати один із найголовніших заходів у світі з протидії поширенню епідемії та взяти участь у вироблені спільної стратегії боротьби.
 
«Конференція дозволила нам розповісти про досвід допомоги потребуючим у нашому шпиталі, почути колег із Росії, де спостерігаються подібні до наших проблем», – коментує соціальний працівник ВІЛ-сервісних проектів Шпиталю Шептицького Ярослава Пилат.
 
Спеціалісти Карітасу України отримали змогу поспілкуватися з колегами, вивчити їхній досвід задля подальшого застосування передових ідей на рідній землі. «Для мене дуже важливим стало знайомство з досвідом католицьких організацій Європи, зокрема, Карітасом Австрії, по роботі з інфікованими людьми», – розповідає координатор Соціального центру Карітас Одеси для ВІЛ-позитивних Світлана Колодчин.

Categories: Новини

Залишити відповідь