Image

Вихованці Карітасу у Коломиї провели «Канікули з Богом»

0 Comments

06.08.2014, Івано-Франківська область
Щороку у місіонерському товаристві св. Андрія, що знаходився у мальовничому селі Дора, поблизу Яремче (Івано-Франківська область), підопічні  діти коломийського Карітасу проводять свої літні канікули у християнському таборі. Цього літа відбулись два заїзди, загалом відпочили та оздоровились близько 150 підлітків.

16-річний Арсен Книщук у таборі «Канікули з Богом» відпочивав вперше. Юнак зізнається, що результат перевершив очікування: «Я не думав, що все буде так круто! Знайшов цілу купу нових друзів. Ми весело проводили час, грали у футбол – все дуже сподобалось!».

Табір «Канікули з Богом» не звичайний, вже у назві закладено його зміст. «Вранці  і ввечері ми відвідували богослужіння, мали розмови на духовні теми, проводили спеціальні науки. Навіть кімнати, де мешкала малеча, мали свої християнські назви, такі як «Йордан», «Вифлиєм» і. т.д. Також ігри ми намагалися пов’язувати із тематикою християнства.

Обов’язковими пунктами у щоденному розкладі відпочивальників були ранкова зарядка, спільний прийом їжі, гігієнічні процедури. А весь вільний час був відведений на заняття з вихователями, різноманітні майстер-класи, цікаві конкурси, ігри та походи в гори», – розповідає Наталія Григорчук, вихователь з багаторічним стажем, керівник дитячих проектів Карітасу Коломийсько-Чернівецької єпархії.

Місцевий Карітас впродовж багатьох років опікується кризовими дітьми, молоддю, сім’ями: надаються як соціальні послуги, психологічна і юридична допомога, так і матеріальна допомога. На даний момент коломийський Карітас реалізовує проект соціальної та психологічної допомоги дітям та молоді з проблемами та труднощами у навчанні та соціалізації – загалом має понад 100 вихованців. Також у міру своїх можливостей допомагає іншим сім’ям і молодим людям. Поза цим діє домашня опіка для людей похилого віку, навчання по догляду та опіці за хворими людьми для родичів, опікунів, оглядальників, благодійна їдальня для малозабезпечених людей, клуб літніх людей, соціальна пральня, осередок прийому і видачі гуманітарної допомоги, низка благодійних акцій.

«Як не дивно, християнське спрямування табору надзвичайно сподобалось дітям. Вихователі радіють, що їм вдалось у ненав’язливий, навіть ігровий спосіб наблизити хлопців і дівчат до важливих життєвих тем. Коли закінчувався заїзд я особисто запитала дітей, що вони взяли для себе і мені було дуже приємно, коли один 16-річний хлопчик сказав: «Я переглянув свої деякі риси і ставлення до речей. Я хочу тепер частіше ходити в церкву і працювати над своїм характером». Для нас навіть якщо одна дитина щось для себе взяла – це вже успіх, а тут таких були десятки!», – переконана Наталія.

Задоволені таким відпочинком та оздоровленням дітей і їхні батьки. Коломиянин Ігор Никируй свою доню Аліну у табір відвозив уже 4-ий раз поспіль: «Найголовніше – це подобається Аліні. Ну і звісно таке розумне поєднання світського і релігійного життя  подобається нам. Там дітьми справді займаються, їм там цікаво, вони з користю проводять час, повертаються з табору більш відповідальними, самостійними, свідомими у багатьох побутових речах і не тільки».

«Дора – супер, Дора – клас! Ми приїдем ще до вас!» – ось таким гаслом діти на завершення подякували організаторам табору за чудовий відпочинок. Коли вже настав час їхати додому, хлопці і дівчата не приховували сліз. Ці сім днів вони ніколи не забудуть, адже провели їх у цілковитій гармонії  з неймовірною природою, щирими друзями і цікавими вихователями.

Categories: Новини

Залишити відповідь