Image

Карітас на Львівщині вчить місцеві громади співжити з неповносправними людьми

0 Comments

14.07.2015, Львівщина
1,5 роки тому Карітас України започаткував роботу 2 нових соціальних центрів по роботі з молоддю, що має особливі потреби, – у Коломиї і Бориславі. До того часу мережа центрів для неповносправних молодих людей об’єднувала 4 спеціалізовані осередки: у Львові, Івано-Франківську, Дрогобичі та Стрию. Роботою на стаціонарній основі загалом відтак охоплено близько 200 сімей неповносправних осіб, також їх батьки і рідні.

Для такого малого міста, як Борислав, відкриття соціального осередку – справжня подія. Подія, яка дає надію та можливості змінити своє життя найбільш потребуючим.

Сергій (примітка: з етичних міркувань ім’я підопічного змінено) відвідує центр Карітасу близько року. Молодий хлопець народився здоровим, але через ускладнення при хворобі в дитинстві став неповносправним з діагнозом ДЦП (дитячий церебральний параліч), має затримку психічного розвитку. Коли Андрієві поставили цей діагноз, батько покинув сім’ю. Мама Андрія старалась дати дітям все необхідне для життя. Змушена була їздити на заробітки за кордон  і там трагічно загинула.

Живе відтоді Сергій з бабцею та братом у містечку на Львівщині. Без реалізації своїх базових прав – на освіту, працевлаштування, участь в культурному і соціальному житті. Радіє, що віднедавна Карітас у його рідному Бориславі відкрив соціальний центр для дітей і молоді з особливими потребами: тут юнак знайшов нових друзів і спілкуючись з ними хоч на деякий час має можливість забути про своє нелегке життя.

«Любить наш Сергійко грати на фортепіано, співати, грати в настільні ігри, готувати їсти, працювати з бісером. І має одну велику-велику мрію: навчитись їздити на авто», – розповідає з щирою любов’ю Іванна Білинська, керівник соціального центру для неповносправних дітей і молоді у Бориславі.  

На даний час центр дозвілля «Відкрите серце» опікується 14 неповносправними особами: 12 з них з понеділка по п’ятницю навчаються соціально-побутових навичок, творчо реалізовують себе через працю і отримують психологічний супровід в осередку Карітасу, а ще 2 осіб, – які за станом здоров’я не можуть приходити до соціального центру, – наші працівники відвідують вдома.

Можливість спілкування, яку неповносправні діти і молоді люди отримують у «Відкритому серці», є основною потребою і самих підопічних, і їхніх батьків, опікунів. Адже тільки троє з тутешніх підопічних мають обох батьків, а в решти так склалось, що вони проживають з мамою чи опікуном.

До кожного відвідувача осередку діє окремий індивідуальний підхід, який спрямований на розвиток окремих здібностей в кожному, організацію цікавого дозвілля, надання інформаційної, психологічної та духовної підтримки дітям і їх близькому оточенню. Все це дає змогу як нашим підопічним краще адаптуватись у суспільстві, так і саме суспільство адаптувати до різних особливостей їх членів, робити більш толерантним та різноманітним.

З початку 2015 року молодь з особливими потребами разом з працівниками соціального центру бориславського Каіртасу були на екскурсіях в  музеї  ім. Шептицького у Львові та місцевій майстерні шоколаду, в Карпатах,  на пікніку  біля озера, катались на тубах, провели великодню акцію «Краща писанка – моя».  А нещодавно на Закарпатті відбувся літній оздоровчий табір, під час якого неповносправні молоді підопічні – поза табірною програмою зі спортивними активностями, навчальними і творчими заняттями, різноманітними конкурсами та іграми, спільними молитвами – побували на екскурсіях  в «Замку паланок» в Мукачеві, в долині нарцисів, на оленячій та страусиній фермах, в оздоровчому комплексі з термальними водами в Косино. Все це дає неперевершену можливість відчути себе повноцінними, самостійними, відповідальними, потрібними – тобто, подолати соціальну та побутову ізоляцію, до якої в різній мірі кожен з них звик.

Керівник «Відкритого серця» Іванна Білинська  зауважує: «Насправді кількість людей, яким можемо допомогти, дуже маленька. Але це лиш початок – модель, на основі якої ми вчимось і вчимо місцеву громаду співжити з неповносправними людьми».

Categories: Новини

Залишити відповідь