Image

Долаючи розломи

0 Comments

Мережа Карітасу України стає платформою для комунікації, обміну історіями людей та сімей, творення спільного добра, ґрунтуючись на спільних цінностях, створює та реалізовує можливості для згуртування сімей та спільнот, а також сприяє розвитку громадянського суспільства.

Карітас здійснює інтеграційні заходи, які можуть стати дієвою інвестицією у миробудування та розвиток міжособистісних відносин в суспільстві, шляхом налагодження більш тісної взаємодії між сім’ями.

Так, з метою створення платформи для якісної комунікації та подолання стереотипів сприйняття людей із західного та східного регіонів України, у межах проекту «Зміцнення соціальної згуртованості» (за підтримки фонду Реновабіс), починаючи з серпня 2018 року було ініційовано здійснення перших з запланованих сімейних візитів.

Родини з Запоріжжя, Бердянська та Маріуполя приймали у Коломиї та Дрогобичі на базі локальних Карітасів за підтримки та сумісно з проектом «Створення Центрів Підтримки Сім’ї в якості моделі для інтеграції ВПО і приймаючих громад в Україні».

Автором ідеї таких інтеграційних сімейних виїздів виступив Максим Бондаренко, координатор вищезгаданого проекту (спів-фінансованого в рамках Програми співпраці у сфері розвитку «Польська допомога», Міністерства закордонних справ Республіки Польща).

Родини західного регіону України погодились прийняли сім’ї зі східного та поділилися своїм сімейним затишком та викликами, щоденним побутом та цінностями. Важливим інтеграційним фактором було не просто туристичне гостювання, а власне буття разом, як у спілкуванні, обміні думками, так і побуті, виконуванням щоденних обов’язків.

Так, спілкуючись, сім’ї мали змогу почути з перших джерел про те, що пережили сім’ї зі Сходу, з якими труднощами стикаються. Також, це була нагода на власні очі побачити, як приймаючі сім’ї з Заходу України дають собі раду на щодень з подібними викликами та водночас, плекають традиції та цінності. Все це в свою чергу, допомагало, не зважаючи на різницю у менталітеті та локальній історії, звичаїв регіонів, знайти багато спільного, знайти те, що єднає.

Також, учасники відвідали багато пам`яток культури та історії, мали змогу відвідати недільне Богослужіння та поспілкуватися з парафіяльною спільнотою. Не обійшлось і без насолоди чудовими краєвидами Карпатського краю.

Між сім`ями зародилися дружні стосунки. Відтак, повернувшись до рідних домівок члени сімей, які здійснили візит, зможуть передати ті незабутні враження і головне, – це здобутий досвід живого спілкування та обміну людськими долями, який об’єднує.

І незалежно від регіону України вони тепер мають змогу стати ретрансляторами емоцій, переживань та життєвих історій, про які вони дізналися завдяки участі у цьому миротворчому та згуртовуючому інтеграційному заході. Можливо і в такий спосіб також будуються громади?

 

Автори матеріалу: Юлія Демченко, Максим Бондаренко, Карітас України

Categories: Новини

Залишити відповідь