Акцію “Папа для України” завершено. Допомога не припиняється

Ця гуманітарна ініціатива Святішого Отця Франциска була спрямована на допомогу постраждалим від воєнних дій на Сході країни, незалежно від їхньої конфесійної приналежності, національності чи політичних переконань.

В Києві Його Еміненція зустрівся з єпископами РКЦ в Україні й УГКЦ, керівництвом Карітасу України, Карітасу-Спес Україна та Міністерства соціальної політики України.

В суботу, 17 листопада 2018 р., кардинал Турксон відвідав Патріарший Собор Воскресіння Христового УГКЦ, а 18 листопада очолив св. Месу в прокатедральному соборі святого Олександра РКЦ. У Всесвітній день бідних кардинал-префект також відвідав нужденних та бездомних, якими в столиці України опікуються сестри Згромадження Місіонерок милосердної любові (послідовниці святої Матері Терези).

Прес-конференція про підсумки акції

Під час прес-конференції, що відбулася 17 листопада в Києві, Апостольський нунцій в Україні архиєпископ Клаудіо Ґуджеротті та кардинал Пітер Турксон зазначили, що Ватикан завжди приходить на допомогу тим, хто найбільше страждає на земній кулі, незалежно від політичних, ідеологічних чи релігійних переконань:

«Політичні, етнічні чи релігійні ідеї не є пріоритетом: людина, яка страждає, особливим чином є Христовим обличчям. Тому Папа сказав, що моя допомога – для всіх потребуючих», – наголосив Апостольський нунцій.

Так сталося й у випадку, коли виникла потреба допомогти тим людям, які страждають внаслідок воєнних дій на Донбасі. На заклик Папи Франциска в усіх католицьких храмах Європи було зібрано понад 11 млн. євро, до яких Святіший Отець додав ще 5 млн. євро зі своїх особистих фондів.

Загалом допомога надавалася за різними напрямками: охорона здоров’я, забезпечення їжею та предметами особистої гігієни, утеплення будинків, психосоціальна підтримка тощо.

Акція охопила всю зону ведення бойових дій та прилеглі території, а також регіони з найбільшим скупченням внутрішньо переміщених осіб, а саме — Харківську, Дніпропетровську, Запорізьку, Київську області та місто Київ.

«Це звичайна діяльність для нашої Дикстерії, – сказав кардинал Турксон. – Коли вибухає війна, як ота, що на сході України, Церква надсилає допомогу, як ми це зробили для Сирії, для Іраку, для Судану. Подібно, коли трапляється землетрус чи стихійне лихо, ми виявляємо жест милосердної любові від Папи».

Президент Карітасу України, Андрій Васькович, також прокоментував закінчення акції: «Акція «Папа для України» була надзвичайним виявом солідарності католиків у всій Європі, саме там збирались кошти. З цією допомогою ми змогли допомогти майже 17 000 людям, які опинились в дуже складній ситуації. Зокрема мова йде про допомогу в підготовці до зими; ми надавали паливні брикети та продукти харчування. Але основне є те, що ми змогли підняти дух людей в цій тяжкій ситуації, вони відчули, що не забуті».

Варто нагадати, що завдяки акції «Папа для України», Карітас України зміг реалізувати наступні проекти на Сході нашої держави:

– Надання допомоги жителям буферної зони у підготовці до зимового періоду шляхом забезпечення доступу до засобів для обігріву (2 єтапи).

– Забезпечення базових потреб у продуктах харчування  жителів буферної зони Донецької та Луганської областей.

Загальна сума фінансування: 1,198,858 євро

Допомогу від Карітасу отримали:16 796 осіб в 44 населених пунктах:

Паливом для обігріву та обігрівачами: 5756 осіб

Домашніми аптечками: 1440 осіб

Продуктами харчування: 9600 осіб

Мобільні пункти надання гуманітарної допомоги для 1350 осіб в день.

Акція «Папа для України» завершена, однак Католицька Церква у різний спосіб надалі допомагає жертвам війни на сході України.

За матеріалами Християнський портал КІРІОС з посиланням на Радіо Ватикан.