Image

Проект Закону України

0 Comments
Громадські слухання щодо законопроекту «Про протидію торгівлі людьми»
01.07.2009
Представники Карітас України 30 червня взяли участь у обговоренні проекту Закону України «Про протидію торгівлі людьми». Громадські слухання організували Міністерство України у справах сім’ї, молоді та спорту спільно з Координатором проектів ОБСЄ в Україні.
У обговоренні проекту Закону України «Про протидію торгівлі людьми» взяли участь близько 70 представників центральних органів виконавчої влади, Верховної Ради України, громадських організацій та засобів масової інформації. Карітас України представляли Оксана Устинова – національний координатор міграційних програм і Наталія Ковалів – координатор проекту СОATNET.
Проблема протидії торгівлі людьми залишається актуальною та, на жаль, не вирішується повною мірою. Зокрема, у доповіді Державного департаменту США про торгівлю людьми за підсумками 2008 року Україна знову переведена до  контрольного списку другої групи.
Міністерство України у справах сім’ї, молоді та спорту ініціювало розробку проекту комплексного Закону прямої дії, який враховує міжнародні норми та стандарти, обумовлені Планом дій ОБСЄ з протидії торгівлі людьми. Проект Закону України “Про протидію торгівлі людьми” складається з десяти розділів та шістдесяти шести статей.
Спираючись на міжнародні стандарти і кращі практики регіону ОБСЄ, законопроект пропонує систему механізмів із запобігання торгівлі людьми, боротьби з цим та пов’язаними злочинами, а також допомоги постраждалим.
Серед нововведень, запропонованих законопроектом, – створення механізму Урядового уповноваженого для посилення міжвідомчої координації зусиль та виділення адекватних ресурсів для протидії торгівлі людьми, а також незалежного механізму моніторингу; введення відповідальності за свідоме використання результатів експлуатації постраждалих від торгівлі людьми і відповідальності юридичних осіб; розбудова сталої державної системи допомоги українцям, іноземцям та особам без громадянства, які стали жертвами торгівлі людьми.
Наталія Ковалів виступила з роз’ясненнями деяких стандартів і норм міжнародних інструментів з протидії торгівлі людьми, а також пояснила важливість зазначених в законопроекті методів боротьби з торгівлею людьми. Оксана Устинова під час виступу підкреслила необхідність чіткого і всестороннього пояснення всіх термінів, які використовують при визначенні торгівлі людьми, а також висловила рекомендації щодо вдосконалення відповідних положень проекту.
“Ми всі об’єдналися для cтворення єдиного потужного механізму, що повинен працювати задля протидії та захисту від торгівлі людьми”, – підкреслила Елла Ламах, директор Департаменту сімейної та гендерної політики, Міністерство України у справах сім’ї, молоді та спорту, повідомивши, що через певний час проект Закону України буде подано на розгляд Кабінету Міністрів України.

При написанні статті використовувалися матеріали Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту.

Categories: Новини

Залишити відповідь