Image

Центр волонтаріату у Дрогобичі забезпечив відпочинок у Польщі для 300 кризових дітей

0 Comments

15.08.2014, Україна-Польща
Впродовж цього року Центром волонтаріату Карітасу Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ було влаштовано 6 дитячих таборів у Польщі. 3 з них уже відбулись, а наступні 3 ще готуються до прийому українських дітей з малозабезпечених і кризових сімей. Загалом буде оздоровлено близько 300 дітей з Дрогобиччини. Кожен заїзд супроводжують троє опікунів, які на короткий проміжок часу стають для підопічних дітей найкращими друзями, наставниками і навіть трохи батьками, – розповідають у місцевому Карітасі.

«На наших дітей чекає відпочинок у місцевостях Пшетопсько, Гдиня (Морське узбережжя), Гданськ. У програмі безліч корисних навчань у формі гри, екскурсії, зустрічі з цікавими людьми та спілкування із польськими однолітками. Головне завдання, яке ми перед собою ставимо як організатори: створення умов для культурного обміну між дітьми з Дрогобиччини та Польщі.

Побувавши у державі Євросоюзу, відчувши на собі усі переваги демократичного суспільства, діти змінюються. Після таких поїздок вони стають більш відповідальними, розуміють важливість збереження довкілля, здобувають досвід знаходженні спільної мови із представниками інших держав, а також отримують безцінний досвід поводження у надзвичайних ситуаціях.

Що для нас вкрай важливо – наші підопічні відчувають себе  важливими, поважними, вони мають більший старт для самореалізації, використання різних освітніх, культурних, громадських можливостей. В міру певних обставин їх сімї не можуть цього забезпечити, і ми цю прогалину заповнюємо», – переконаний Артур Деска, керівник Центру волонтаріату дрогобицького Карітасу.

Карітас Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ ось уже впродовж 12 років надає допомогу сотням потребуючих дітей їх сім’ям, займається роботою по зменшенні кількості абортів, багато роботи приділяється підтримці сімей у кризові періоди життя, комплексно працює із сім’ями, які вражені явищем трудової міграції.

Артур Деска каже, що усю важливість та необхідність дитячих таборів можна проілюструвати наступними випадками:

  • Без перебільшення вперше у своєму житті дівчинка Оля із Луганська побувала на території Європи. Не знаємо достеменно, якими були погляди цієї родини щодо ЄС, але зараз з впевненістю можемо сказати, що у СРСР ні мама Наталя, ні її дочка не захочуть повертатись. Дівчинка чудово провела час на літньому таборі у Польщі, знайшла багато нових друзів, захопилась ідеєю отримати польську освіту – каже, що там всі дуже культурні, цілеспрямовані і яскраві.
  • Напередодні виїзду до Польщі батьку однієї дитини прийшла повістка в армію. Дівчинка через це дуже переживала, була неспокійною, погано спала. А під час перебування у таборі вона змогла відволіктись від думок про війну, стала набагато спокійнішою та веселішою. Це приємність і для її батьків, і для рідних – адже знаючи, що вдома його чекають здорові і в доброму дусі дружина та донька, батько сумлінно і відповідально ставитиметься до своєї служби.
  • 12-річний дрогобичанин Олежик так перейнявся темою війни, що почав виготовляти з орігамі різноманітну військову техніку, особливо гарно у нього виходили танки. Цей хлопчик говорив лише про війну і усі ігри у нього були на ту ж тему. Та під час перебування у польському таборі сталось диво: хлопчик заявив, що тут йому нічого не нагадує про війну і він не буде робити більше танків.

Завдяки літнім канікулам у Польщі близько 300 дітей з Дрогобиччини мають змогу повністю абстрагуватись від тих подій, які стали реальністю для українців впродовж останніх місяців: вони приїхали додому веселими, відпочилими та оптимістично налаштованими. А їх батьки дуже вдячні Центру волонтаріату та фінансовій підтримці Карітасу Польщі, – які зробили ці табори можливими.

Categories: Новини

Залишити відповідь