Image

280 візків та понад 200 пар милиць для українців з особливими потребами передали канадські благодійники

0 Comments


20.05.2016, Україна

З 11 до 18 травня канадська делегація у складі представників організації Лицарі Колумба, на чолі з владикою УГКЦ Браєном Байдою, у супроводі представників Карітасу України та місцевих Карітасів уже третій рік поспіль безоплатно розвозила візки, милиці, ходунки та палиці тим, хто їх потребує.



Акція пройшла у Львові, Жовкві, Києві, Фастові, Дніпропетровську, Запоріжжі, Харкові, Краматорську, Кривому Розі та Дніпродзержинську. Всього було завезено 280 візків, 60 опорних палиць, 200 милиць, 50 ходунків.

«На сьогодні наша держава забезпечує потребуючих візками у мінімальному розмірі. І тисячі людей (а в Україні 15% від загальної кількості населення України – неповносправні особи) є відкинутими від суспільства. Ці люди не мають доступу до отримання медичних чи освітніх послуг, вони не можуть забезпечити свої побутові умови, відвідувати публічні установи чи заклади культури – тобто, реалізовувати свої базові права та потреби. Саме тому така гуманітарна допомога від канадських благодійників є дуже потрібною та важливою», – зазначила Людмила Сухарьова, керівник проектів Карітасу України з допомоги людям з особливими потребами.

«Ми переважно отримуємо візки від управління соцзахисту: в них трішки незручна амортизація, але ми вдячні, що був хоч такий, бо багато людей їх взагалі не мають і навіть з дому вийти не можуть. Ми дуже чекали на новий візок. Сердечно дякуємо Лицарям Колумба і Карітасу за допомогу», – розповіла Анна, одна з отримувачок, і додала, що одного візка не вистачає, бо він зношується – раз у 2 роки його треба змінювати. Частину візків благодійники розвезли по домівках потребуючих.

Володимир, що з трьох років хворіє на ревматичний артрит, отримав вищу освіту – навчався заочно у Лісотехнічному університеті, здобув фах еколога, вивчив англійську мову. Пані Ірина, котра звернулась по допомогу до Карітасу, вже на пенсії. Хворіє на цукровий діабет. Після необережного падіння на нозі розвинулась гангрена, жінка не могла ходити. Тепер на візку вона зможе пересуватись принаймні у квартирі. Ще один отримувач, пан Степан, вже вісім років після інсульту. Візочок з Канади допоміг йому стати більш мобільним. Пан Євген понад 20 років хворіє на розсіяний склероз, з них уже п’ять – не ходить, тому за візочок дуже вдячний.

У кожному домі благодійників радо зустрічали. Владика Браєн Байда зазначає, що через людей з особливими потребами Господь промовляє до нас і ми маємо можливість проявити своє милосердя, допомогти їм, а також бути вдячними Господу за те, що маємо і отримуємо від Нього.

Проект «Візки для людей з особливими потребами» стартував у 2014 році в Карітасі України з благодійної ініціативи організації Лицарі Колумба Британської Колумбії (Канада) та за сприяння Канадського фонду інвалідних візків. За цей час українці з особливими потребами отримали від канадських благодійників 1120 візків, 60 опорних палиць, 200 милиць, 50 ходунків. У 2015 році місцеві осередки Карітасу забезпечили візками 280 потребуючих у Львові, Стрию, Бродах, Івано-Франківську, Тернополі, Коломиї. Роком раніше регіональні організації Карітасу забезпечили інвалідними візками понад 560 потребуючих людей з особливими потребами по всій Україні – у Львові, Дрогобичі, Бориславі,Трускавці, Стрию і Самборі, на Волині, а також у Білій Церкві, Фастові, на Житомирщині, Чернігівщині, Черкащині та Вінниччині.

Categories: Новини

Залишити відповідь