Image

Літній дитячий табір

0 Comments

Працівники Карітасу влаштували для дітей трудових мігрантів відпочинок на Косівщині
25.06.2011
Більше року проект «Соціальний центр для дітей трудових мігрантів» успішно втілюється в Карітасі Коломийсько-Чернівецької єпархії. Головна мета даної ініціативи полягає в забезпеченні

психоемоційної, моральної та педагогічної підтримки дітям, батьки яких є трудовими мігрантами. 
 
Влітку
найефективнішим способом досягнення поставлених цілей є надання
можливості відновити сили,  відпочити і знайти нових друзів, отримати
незабутні враження, наблизити дітей до цілющої природи. Нещодавно
працівники Карітасу організували для дітей трудових мігрантів  подорож в
мальовниче гірське село Шешори, що на Косівщині.


За даними експертів Світового Банку Україна належить до п’ятірки країн-основних донорів мігрантів у світі. Офіційні статистичні показники коливаються від 2 до 5 млн. українських трудових мігрантів, відповідно ж до неофіційних підрахунків ця цифра становить 7-8 млн. громадян.

Проблема зруйнованих сімей і дітей, що виростають без батьків, можливо, і не має прямого впливу на ситуацію в Україні сьогодні, проте буде мати серйозні наслідки через декілька років, – коли більшість дітей трудових мігрантів виростуть та будуть шукати свого шляху у житті, будуватимуть власні сімї.

Карітас України впродовж 3 останніх років системно працює із дітьми, які залишені без батьківської опіки внаслідок трудової міграції батьків і потребують особливої уваги, турботи і цілеспрямованого виховання, організації змістовного дозвілля. На даний момент робота із дітьми трудових мігрантів проводиться на базі 7 центрів у різних містах України і охоплює близько півтисячі дітей і підлітків. Соціальний центр Карітасу в Коломиї  опікується на постійній основі 60-70 дітьми.

«Основне наше завдання – запропонувати альтернативу розвитку, а не змінювати дітей. Іноді дитині достатньо просто поговорити, щоб відчувати себе комфортно. В соціальному центрі діти трудових мігрантів отримують допомогу в навчанні, мають можливість займатися в гуртках, беруть участь у різноманітних цікавих тренінгах, іграх, які сприяють розвитку особистості. Також дітям показують відеоматеріали щодо шкідливості тютюнопаління, вживання алкоголю і наркотиків, пропагуючи здоровий та осмислений спосіб життя. В центрі допомагаємо дітям формувати і трудові навички, адже спільна діяльність згуртовує.

Літні відпочинкові заходи і табори – особливий метод і період життя для кожного з дітей, які відвідують наш центр! Після мандрівок на природу вони стають згуртованими, відповідальними один за одного, позитивними», – розповіла соціальний педагог Оксана Ямбор-Мельник.

В рамках опіки дозвіллям і вихованням дітей трудових мігрантів, яке здійснює Карітас у Коломиї,  п’ятнадцятеро дітей із Прикарпаття у супроводі соціального педагога та психолога відпочивали в Шешорах протягом трьох днів 10-12 червня. «За цей час вони купалися в цілющих пістинських водах, засмагали, ходили на прогулянки в ліс, готували їжу на вогні. Проживали в будиночку, а для старших хлопців неподалік було облаштовано також наметове містечко. Незабаром планується подорож з дітьми також в м. Солотвино на Закарпаття», – розповідає Тарас Бучовський, керівник соціального центру для дітей трудових мігрантів.

Літні табори і відпочинкові виїзди на природу стають можливими, зокрема, завдяки проведенню  благодійної акції «Різдвяна свічка», що  відбувається в Україні щороку протягом останніх 8 років. Метою акції є збір коштів для допомоги соціально незахищеним дітям. Особливістю «Різдвяної свічки» є те, що до виготовлення свічок долучаються люди з особливими потребами.

Categories: Новини

Залишити відповідь