Image

Проект Домашня опіка

0 Comments


Соціальне підприємство і благодійність
07.06.2009
5 і 6 червня координатори проекту Домашня опіка зустрічалися у Коломиї. Директор Карітас Коломийсько-Чернівецької Єпархії о. м-т Григорій Сімкайло благословив координаторів на роботу, а Домашню опіку в цілому – на



процвітання. Семінар був присвячений темам: Соціальне підприємство, Домашня опіка від Карітасу, Праця з ураженими ВІЛ/СНІД-ом та їх найближчим оточенням.
 
Під час робочої зустрічі координатори також обговорювали питання диверсифікування фінансових джерел для забезпечення якісної і стабільної роботи проекту. З 1999 року завдяки щедрій і надійній підтримці наших Європейських партнерів медична і соціадьна допомога вдома для літніх, самотніх людей, людей з різними фізичними вадами і хворобами, а також для людей у скрутних життєвих обставинах надавалась безоплатно в 11 містах України. На жаль, світова економічна криза похитнула фінансові можливості наших партнерів – підтримувати проект у таких обсягах як раніше для них стає неможливим. Зараз Домашня опіка працює у 6 містах України (Київ, Львів, Iвано-Франківськ, Борислав, Тернопіль і Коломия) завдяки коштам уряду Німеччини і сприянню Карітасу Німеччини. Тому як ніколи актуальними для проекту є питання залучення коштів з місцевих джерел.
 
За підсумками дискусії, особливо актуальною є ідея створення соціального підприємства у тих центрах, де працює Домашня опіка. Соціальне підприємство – це особлива форма ведення діяльності. Організація здійснює свою діяльність і може отримувати за це прибутки, але прибутки йдуть не на збагачення власника, а на конкретну благодійну мету. У нашому випадку, осередки Карітасу пропонують продовжувати благодійну діяльність для найбільш незахищених пацієнтів, а також надавати платні послуги соціального працівника по догляду вдома для тих, хто може собі це дозволити. Благодійні пожертви, отримані від надання домашнього догляду для заможніших пацієнтів будуть покривати витрати на оплату праці для соціальних працівників, які працюють з обома категоріями пацієнтів. Таким чином, проект Домашня опіка у тих центрах, які зможуть запровадити таке соціальне підприємство, буде менш залежним від зовнішнього фінансування і зможе частково забезпечити стабільність надання соціальних послуг на майбутнє.
 
Також обговорювались можливості залучення коштів з міського бюджету, від приватних донорів з України та залучення додаткових соціальних проектів у галузі надання медичної та побутової допомоги пацієнтам у них вдома. «Загалом зустріч була дуже плідною, а у координаторів всіх шістьох центрів Домашньої опіки літо обіцяє бути «спекотним» від насиченості роботою» – зазначила Марія Бачмага, Національний координатор проекту Домашня опіка (mbachmaha@caritas-ua.org, + 38 032 225 6890,
+ 38 067 387 8285).

Categories: Новини

Залишити відповідь