Image

Опановуючи повсякденність

0 Comments


Тренінги для осіб з особливими потребами
14.03.2011
Молодь з особливими потребами, незважаючи на свою неповносправність, має такі ж мрії і бажання, як інші особистості, хоче бути рівноправними членами суспільства. Кожен із них має право на навчання, участь у громадському житті, самовираження і



повноцінний 
побут. Проте більшість з них є невпевнені у своїх можливостях і здібностях,  не
володіють базовими соціальними навиками та вміннями, необхідними у
повсякденному житті.
 
Освоєння побутових навичок – самообслуговування і догляду за собою,
розпорядження грошима, здійснення покупок, користування громадським
транспортом, кулінарія, ведення домашнього господарства –  має особливо
важливе значення в період  активного формування характеру як у дитячі,
так і в юнацькі роки.
 
Протягом лютого 2011року у рамках проекту «Центр дозвілля та соціальної адаптації молоді з функціональними можливостями» на базі Карітасу Івано-Франківськ УГКЦ було проведено низку тренінгів соціальної адаптації для 32 осіб цільової групи, з яких 16 набувачів – підопічні Івано-Франківського геріатричного пансіонату.

Реалізовуючи завдання тренінгів («Покупка продуктів харчування», «Покупка миючих засобів»), молодь під супроводом соціальних працівників неодноразово мала можливість відвідати місцевий супермаркет, де спробувала самостійно здійснювати закупки, а разом із тим відпрацювати та удосконалити навики користування громадським транспортом.

Під час кулінарних тренінгів учасники, долучившись до процесу приготування  відповідної страви, ознайомилися із технологією приготування їжі, закріпили знання про дотримання вимог гігієни та санітарії, про те, як правильно організувати своє робоче місце, яких правил  техніки безпеки необхідно дотримуватись  на кухні.

Такого роду заняття мають комплексний характер, оскільки сприяють не тільки набуттю певних практичних навиків, а й допомагають молоді з обмеженими можливостями стати максимально самостійними, сумістити рамки бажаного та можливого, а разом із тим сприяють  повній їх інтеграції в життя суспільства шляхом залучення до активної трудової діяльності в колі однолітків.
 

Categories: Новини

Залишити відповідь