Image

Долати стереотипи – легко!

17-22 серпня БФ «Карітас Самбірсько-Дрогобицької Єпархії» приймав сім’ї з Маріуполя. Ціллю цієї поїздки було розвіяння стереотипів між населенням Західної та Східної України, а також підвищенням толерантного відношення.

Всього до нас завітало 13 людей – 5 жінок та 8 дітей. Гості мали змогу подивитися, як живуть наші сім’ї, який тут менталітет, культура та звичаї. Зі своїх спостережень гості зауважили багато відмінностей між регіонами країни, вони відмітили, що люди на Заході України більш звернені до віри, частіше відвідують церкву, більше поважають сімейні цінності.

“Було приємно чути українську мову, адже це так важливо для дітей, крім того, ми побачили визначні пам’ятки вашого регіону, прекрасний Львів, у якому провели весь день з незабутнім екскурсоводом, раді, що познайомив нас з архітектурою розкішного міста Лева. Курортне місто — Трускавець залишить надовго слід у нашій пам’яті за свої надзвичайно красиві парки та ліси. Ми побували в дуже гарних місцях, яких наші діти ще не бачили, для них це було чимось новим, незвичайним. З великим ентузіазмом, наші діти, спостерігали за тваринами у зоопарку, що знаходиться у Меденичах, після цього ми всі поїхали у найкращий, як на мій погляд, аквапарк у смт Східниця на Львівщині”.

“А яке у вас тут повітря, відчувається з першого подиху!”, – із великим задоволенням ділиться жителька Маріуполя. «Чесно кажучи, коли ми збиралися в дорогу, не до кінця уявляли, як все пройде і як нас приймуть. Проте коли побачили як гарно нас зустріли, одразу зрозуміли, що все пройде добре”.

В перший день на сімей з Маріуполя чекав майстер-клас з іконопису: «Ми такого ніде не бачили, а коли взялись писати власноруч разом з дітьми, то не могли відірватись. Кілька годин сиділи над створенням дивовижного образу, посвятили в церкві, взяли додому, а там уже зробимо рамки і повісимо у своїй оселі». Наступного дня сім’ї зі Східної України ходили на екскурсію Дрогобичем. Проводив її пан Хосе. Жінки з усмішкою пригадують той день та свого екскурсовода: “Настільки людина гарно розповідала, що перед очима відкривався “ходячий комп’ютер”, дуже цікава особистість. Хосе Турчик і справді провів майже чотиригодинну екскурсію, розповідаючи найцікавіші факти про найвідоміших дрогобицьких постатей та показуючи пам’ятки, якими славиться місто. Пан Хосе зацікавлював та заглиблював маріупольців у історію нашого краю. Гості побачили надзвичайний краєвид міста з пташиного польоту на міській ратуші, так багато дізналися про місто Франка, Юрія Дрогобича та Бруно Шульца і зокрема про цих відомих в Україні та за її межами людей. Побували у церкві Святого Юра: «Це надзвичайно – побудувати церкву без цвяхів, та щоб через стільки років вона збереглась!», – ділиться своїм захватом одна з гостей. Звісно ж відвідали музей “Дрогобиччина”, у якому мали нагоду побачити художні витвори мистецтва XV-XXI століття та безліч цікавих місць, які запам’ятаються на довгий час.

Останнього дня, перед від’їздом, гості завітали до “Карітасу”, що в Дрогобичі, де з власного досвіду розповіли про відмінності життя між Східним та Західним регіонами України. Поділилися своїми враженнями від побаченого та обіцяли завітати до нас знову.

Categories: Новини

Залишити відповідь