Для милосердя не існує кордонів

29.09.2014, Львів-Німеччина
З травня Карітас України провадить масштабний проект допомоги вимушеним переселенцям з Криму та потерпілим від збройного конфлікту на сході України. 6 регіональних організацій у Львові, Івано-Франківську, Коломиї, Нововолинську, Дрогобичі, Сокалі надали і надають допомогу вже для понад 2100 переселенців.

Також передбачається забезпечення базових потреб (продуктові та гігієнічні набори, одяг, взуття, обігрівачі, питна вода), надання соціальної, юридичної та психологічної допомоги для ще декількох тисяч людей, які уражені гуманітарною кризою у Донецькій та Луганській областях завдяки роботі новоствореного офісу Карітасу України у Харкові.

«У серпні нова хвиля біженців – прямих жертв військового конфлікту – лавиною перевищила у кілька разів наші можливості надання допомоги, аніж планувалося на початку такої роботи навесні. Люди здебільшого втікали зі зруйнованих будівель буквально у чому були. А навіть ті, що вже в нас проживають, не були готові до такого затяжного перебування поза рідним домом і тим паче до зміни примхливої львівської погоди. Відтак постала гостра проблема у теплому одязі та взутті.

Значна більшість переселенців – багатодітні сім’ї, самотні матері з дітками, інваліди. Є і вдови чи такі жінки, чоловіки яких воюють за Україну або перебувають у ворожому полоні. Звісно, що ми не могли відкинути цих людей, тому і було вирішено зробити у соціальних мережах оголошення з закликом до людей доброї волі. І люди відгукнулись!», – розповідає Григорій Селещук, координатор опіки вимушеними переселенцями на Західній Україні.

Активно підтримали збір теплого одягу і взуття для десятків сімей переселенців громада Львова, ГО «Обнова», українська громада Риму, а також пані Надія Метцзгер. Так, на початку вересня надійшло повідомлення від однієї скромної українки, яка впродовж багатьох років проживає у Німеччині. Унікальним є той факт, що пані Надія, будучи єдиною українкою у тій місцевості, самотужки зорганізувала корінну німецьку громаду для організації допомоги потребуючим переселенцям, які перебувають під супроводом Карітасу України. Було зібрано, власноруч посортовано, запаковано 40 великих пакунків з речима для дорослих і малят. А її рідні в Україні, зокрема, пан Андрій Панів здійснив власним коштом подорож до кордону з Швейцарією та привіз запакований речима благодійної допомоги бус до Львова. Також було передано книги про духовний розвиток авторства пані Наді.

40 благодійних пакетів були розприділені між переселенцями, якими опікуємося Карітас у Львові та Дрогобичі. Загалом було покрито потреби понад 100 потребуючих родин.

Опіка переселенцями з Криму та східних областей України, яку здійснює Карітас України, передбачає забезпечення можливості безпечного і достойного життя для вимушених переселенців, що проживають в регіонах західної України.  Ціллю такої діяльності працівників Карітасу є:
• задоволення базових потреб вимушених переселенців у західних областях України (продукти харчування, одяг і взуття, гігієнічні пакети, також проживання, транспортні послуги);
• забезпечення юридичної допомоги (консультування і супровід у виробленні документів)  та соціальним супроводом (сприяння адаптації, допомога у пошуку працевлаштування);
• психологічна підтримка і консультування для уразливих, постраждалих від конфлікту вимушених переселенців (включає первинну діагностику, групову та індивідуальну роботу з дітьми і дорослими).

Підхід Карітасу України до опіки переселенцями є індивідуальним і передбачає скурпульозну оцінку їх потреб. Увага зосереджена на найбільш потребуючих: насамперед це вагітні жінки, багатодітні сім’ї, сім’ї з інвалідами та неповносправними, пенсіонери. Працівники Карітасу не дублюють послуг, які надають інші організації, служби, ініціативи – натомість співпрацюють та об’єднуються  заради оптимальної допомоги вимушеними переселенцями з Криму та східних областей України.