Image

Завдяки літньому табору Карітас Броди відкриває позитивні ресурси у підопічних проблемних дітях

0 Comments

18.07.2014, Україна
«Відпочинок в Карпатах – це шматочок казки, сповнений мальовничими гірськими схилами та кришталево-чистим повітрям. Неймовірна краса карпатських гір, колоритна місцевість, захоплюючі краєвиди – всього цього заслуговують наші підопічні, яких ми нещодавно звозили на відпочинок в с. Яблуниця Івано-Франківської області», – розповідає Любов Сітка, координатор соціального центру для дітей та молоді у Карітасі Броди (Львівщина).

Літній табір тривав тиждень і був організований для 25 вихованців студії «Сто талантів», що діє у м. Броди з метою надання допомоги дітям і молоді з труднощами у навчанні та соціалізації.

«Це був найкращий табір! Спочатку вважала, що ми чужі, і ніколи не буде атмосфери сім’ї. Але виявилось інакше. – розповідає 15-ти річна Марічка. – День за днем ми просто раділи, що разом, серед дикої природи, високих гір і глибокого зоряного неба. Усі ми були особливими: хтось думав як Ейнштейн, хтось посміхався на всі тридцять два, хтось був майбутнім композитором, хтось був кухарем вищого класу, а всі ми були частинами, які доповнювали один одного!».

Подібні відчуття переживають всі учасники літнього табору, адже діти весело та з користю провели час, подорожуючи, влаштовуючи конкурси та відвідуючи творчі майстерні, які допомогли їм розкрити свій потенціал та збагатили їх життєвий досвід. Кожен день перебування у таборі був насиченим та різноманітним, тому ніхто не сумував жодної хвилини. Діти відвідали курорт Буковель, водоспад Гук, помилувались вершинами Говерли та Хом’яка, придбали колоритні сувеніри у Яремче.

Карітас України координує на даний момент роботу 7 соціальних центрів по роботі з дітьми, що мають труднощі у навчанні: в Івано-Франківську, Коломиї, Дрогобичі, Стрию, Бориславі, Бродах та Нововолинську. Ціль такої роботи – відкриття позитивних ресурсів проблемних дітей, подолання психологічних труднощів, отримання знань, вмінь і навичок, що сприяють соціальному включенню, здоровому способу життя, раціональному управлінню часом, ресурсами і можливостями, професійній реалізації.

Діти і молодь долучаються до навчальних, розважальних, спортивних, культурних, туристичних заходів в соціальних центрах Карітасу та поза ними. Велика увага у  роботі скерована також на роботу із батьками, опікунами і рідними підопічних – це включає в себе як надання первинної соціальної і матеріальної допомоги, так і психологічну підтримку, навчальні заходи, створення клубів самодопомоги.

Під час останньої лінійки на літньому таборі на очах підопічних дітей Карітасу Броди тремтіли сльози і навіть найнепосидючіші стояли тихенько, адже для кожного табір приніс щось своє, особливе, неповторне: для когось це були нові враження від місць, в яких він раніше ніколи не бував, для когось враження від ігор та майстер-класів, конкурсів, хтось тут зустрів своїх старих друзів, а хтось набув нових.

“Це дійсно було круто! Про табір у мене залишилися лише найкращі спогади. Тепер не уявляю, як буду прокидатися зранку без криків у рупор: «Доброго ранку, Україно! Ми отримали стільки нових вражень! Кожен знайшов собі друга. Дякую всім, хто допоміг створити атмосферу свята у таборі», – ділиться враженнями 12-річний Владислав.

Categories: Новини

Залишити відповідь