Карітас Київ провадить для підопічних у кризових обставинах життя клуб взаємопідтримки

19.06.2014, Київ
Днями у Карітасі Київ відбулася зустріч Клубу взаємопідтримки, який створився на початку березня з метою підтримки жінок, які потрапили у скрутне становище.

Розповідає директор місцевого Карітасу о. Роман Сиротич: «До нас щотижня звертається багато людей, потребуючих допомоги. Тяжкі життєві обставини примушують шукати порятунку, порад, опіки. Хтось з цих людей потребує матеріальної підтримки, інші – мусимо бути відверті – самі не знають чого хочуть, але є й ті, хто хоче зрозуміти причину, чому саме вони потрапили в скрутне становище і що потрібно для того, щоби знову почати повноцінно жити. Саме завдяки і задля таких людей нещодавно було створено Клуб взаємопідтримки».

Зустріч клубу проходила в два етапи, де перший був приділений розясненню теми «Саморуйнівна поведінка», а другий – присвячений одкровенню Еліни, яка  більше року звернулася до Карітасу Київ по допомогу.

Обговорення само руйнівної поведінки важливе для всіх, хто опинився в «глухому куті» та не бачить ані виходу, ані шляху йти далі. Було обговорено значення та види саморуйнівної поведінки, що допомагають нам преживати травмуючі ситуації.

«Саморуйнівна поведінка – це позитивні чи негативні дії, вчинки, думки або почуття, що керують нами. Ми ж в свою чергу навіть не усвідомлюємо, що відчай, розпач і безнадійність старанно захопили нас в свій могутні полон. А найгірше в цьому те, що нікому пожалітися, бо довіру втрачаєш навіть до самого себе. Тому завданням Клубу взаємопідтримки є відновити довіру, навчитися керуватися своїми почуттями та віднайти підтримуючі стосунки», – переконливо веде зустріч психолог місцевого Карітасу Аліна.

Друга половина зустрічі підопічних Карітасу була сповнена щирості і важливого досвіду, яким ділилась Еліна. Як і багато наших жінок, ще зовсім недавно вона прикривалася статусом малозабезпеченості та багатодітності, що призвело до втрати надії на щасливе майбутнє. Безпорадність та безнайдійність охоплювали її та не давали йти далі. Зараз Еліна – прекрасна мама чотирьох дітей, господиня, вродлива жінка і волонтерка в київського Карітасу.

Молода жінка усвідомила, що ні складні життєві обставини, ні різні соціальні статуси не є перешкодою бути справжньою жінкою, зразковою мамою та прикладом для інших клієнток Карітасу Київ. Еліна поділилася з учасниками зустрічі власним досвідом та розповіла про шлях нелегкої, однак найважливішої в житті праці, що приводить до вирішення багатьох проблем і набуття повноцінності.

«Підтримка дуже важлива для кожного з нас, адже проблема не в тому, чому люди опинилися в «глухому куті» повсякденних проблем, – проблема в тому, що вони нерухомо там стоять. А наше завдання у Карітасі не лише надати матеріальні блага чи соціальні послуги, а особливо у тому, щоби підтримати їх кроки до виходу з тяжких ситуацій», – підкреслює психолог Аліна.