Image

У Верховній Раді за участі Карітасу України відбулися слухання щодо законопроекту про зовнішню трудову міграцію

0 Comments

29.11.13, Україна
Днями у Комітеті Верховної Ради з питань європейської інтеграції відбулися слухання на тему “Нормативне регулювання зовнішньої трудової міграції в контексті євроінтеграції”. До участі у слуханнях долучився Григорій Селещук, директор Міграційної служби Карітасу України.

Протягом більш як 10 років Карітас України втілює проекти допомоги репатріації та реінтеграції українських трудових мігрантів, діє мережа консультативних центрів протидії і надання допомоги жертвам торгівлі людьми. Також нещодавно завершено 3-річний проект опіки дітьми мігрантів, проводяться дослідження міграційних процесів, лобіюються законодавчі зміни, спрямовані на захист прав та інтересів українських мігрантів. Карітас України відтак є фактично лідером у наданні комплексної і кваліфікованої допомоги українським трудовим мігрантам.

За даними експертів Світового Банку Україна належить до п’ятірки країн, що є сьогодні основними донорами мігрантів у світі. Офіційні статистичні показники коливаються від 3 до 4,5 млн. українських трудових мігрантів, неофіційні вказують на кількість в 15 млн. українських трудових мігрантів. Міграція українців стала загальноприйнятою реальністю, про яку усі знають і широко обговорюють, проте не надають цьому належної уваги.

65-70% мігрантів, особливо на Західній Україні, – це жінки, а цей факт ще більше посилює негативні наслідки міграції: послаблюються сімейні зв’язки, погіршується демографічна ситуація, змінюються гендерні ролі у сім’ї та суспільстві. Особливо від міграції батьків страждають діти, які важко переживають вимушену розлуку, позбуваються повноцінного виховання і турботи.

Учасники зустрічі у Києві обговорили результати парламентських слухань “Українська трудова міграція: стан, проблеми та шляхи їх вирішення”, розглянули перспективи ухвалення законопроекту “Про зовнішню трудову міграцію” та основні проблемні питання у галузі трудової міграції, що потребують правового регулювання.

До участі у слуханнях було залучено представників Міністерства соціальної політики України, Міністерства доходів і зборів України, народних депутатів, науковців, церковних діячів, голів громадських об’єднань українців за кордоном. Нагадаємо, дещо раніше Карітас України ініціював національну дискусію та процес створення механізмів для реалізації виборчих прав громадянами України, що перебувають за кордоном.

Розповідає Григорій Селещук: «Що було особливо цікавим і цінним на цій зустрічі – дискусія щодо шляхів забезпечення сприятливих умов для зворотної міграції та реінтеграції трудових мігрантів в українське суспільство. Слід зазначити, що станом на сьогодні в Україні такі послуги для мігрантів надає лише Карітас України і завдяки такій роботі сотні трудових мігрантів повернулись на Батьківщину та відновили сімейні стосунки, самореалізувались. Так само якщо говорити про опіку дітьми трудових мігрантів, протягом останніх 3 років ми допомагали майже 1500 таких потребуючих дітей.

Також на мою думку важливим є аспект роботи дипломатичних і консульських установ за кордоном у сфері забезпечення прав та інтересів трудових мігрантів. Саме Карітас завдяки своїй міжнародній структурі (примітка Карітас Інтернаціоналіс – це глобальна конфедерація з 165 організацій, що працюють у майже 200 країнах світу) заручений підтримкою і співпрацею з такими установами. Відтак хто, якщо не ми, повинен займатись формуванням нормативного регулювання зовнішньої трудової міграції в контексті євроінтеграції?».

З проектом Закону України “Про зовнішню трудову міграцію” Ви можете ознайомитись тут.

Categories: Новини

Залишити відповідь