Image

Підопічні діти Тернопільського Карітасу опікуються людьми похилого віку з геріатричного пансіонату

0 Comments

07.11.13, Тернопіль
Не замикатись в собі і не дбати лише про себе – ось чого вчить Карітас у Тернополі своїх підопічних. Учасники проекту «Мобільна робота з молоддю» – діти та молодь з неблагополучних і кризових сімей – створили гарну традицію не лише отримувати допомогу від Карітасу, але й допомагати звершувати важливі соціальні ініціативи.

Розповідає Наталя Коцюба, координатор роботи з дітьми і молоддю у Тернопільському Карітасі: «Приходячи до нас у соціальний центр діти  не очікують отримати щось лише для себе, але зацікавлені в тому, аби подбати про інших. І ця турбота може торкатися дуже різних речей. Якось ми прибирали набережну Тернопільського ставу від сміття, також займалися збором старих непотрібних речей та продуктів, ще іншим разом завозили у притулок для безпритульних тварин різні потрібні їм речі. Нещодавно бігли благодійний марафон».

На цьому тижні команда ініціативних людей з місцевого Карітасу здійснили вже давно запланований візит у Тернопільський геріатричний будинок-інтернат. Напередодні діти разом із соціальним працівником займалися випіканням солодких гостинців для людей, що перебувають у цьому закладі. А вже на другий день діти, працівники та директор тернопільського Карітасу завітали до людей, котрі там проживають. Усі разом помолилися і згодом діти роздавали солодощі.

Проект «Мобільна робота з молоддю в Україні» охоплює сьогодні діяльність 5 соціальних центрів у Києві, Донецьку, Львові, Хмельницькому, Тернополі. Щороку сотні кризових підопічних дітей і підлітків отримують допомогу у подоланні власних життєвих труднощів, ще декілька сотень потребуючих – консультаційну чи адресну допомогу.

В соціальних центрах для допомоги кризовим дітям і молоді, сім’ям передбачено забезпечення базових потреб, інформаційну допомогу, психологічну і юридичну консультацію, створено умови для духовного і креативного розвитку підопічних. Використовується як груповий підхід до соціальної роботи, так і індивідуальний. Ціль такої роботи – відкриття позитивних ресурсів потребуючої молодої людини, подолання психологічних труднощів, отримання знань, вмінь і навичок, що сприяють соціальному включенню, здоровому способу життя, раціональному управлінню часом, ресурсами і можливостями, професійній реалізації. Діти і молодь долучаються до навчальних, розважальних, спортивних, культурних, туристичних заходів в соціальних центрах Карітасу та поза ними.

«Нещодавній візит в будинок для людей похилого віку був великою приємністю, адже увага – це найбільший подарунок, який ми можемо дати цим людям і цим самим висловити свою небайдужість. Щонайменше – до їх вікового досвіду, знань, та й проблем, які вони перейшли. Не думаю, що такий візит стане одноразовим, оскільки підопічні геріатричного будинку з великою радістю запрошували нас приходити до них ще не раз. Також я і мої друзі маємо до цього бажання!», – каже 18-річна Юля, що декілька років тому долучилась до Тернопільського Карітасу.

Карітас у Тернополі започатковано в далекому 1994 році. Діяльність розпочиналась з функціонування благодійної їдальні і гуманітарної допомоги потребуючим одягом, взуттям та продуктами. Тепер ж робота фокусується на забезпеченні соціальних послуг, консультуванні, виховній та просвітницькій діяльності для людей, що опинились у кризових умовах життя. І принципи роботи змінились – від миттєвого епізодичного ефекту допомоги до комплексних і системних програм опіки потребуючими людьми.



Categories: Новини

Залишити відповідь