Image

У Карітасі Коломиї на анімаційній фермі для дітей відтепер будуть і бджоли

0 Comments

12.07.13, Прикарпаття
Унікальна анімаційна ферма «Ковчег», започаткована восени 2011-го року, зробила наступний крок у своєму розвитку. До спеціальних коней і близько півтори сотні овець додалися відтепер бджоли – 20 вуликів, встановлених на фермі, вже повні життя і будуть використовуватись в лікувальних цілях.

Започаткування пасіки – це була давня мрія керівників проекту анімаційної ферми. На шляху до реалізації було багато перепон, бо бджола є доволі ніжною і вибагливою до умов комахою. Спершу спорудили 20 вуликів. Щоб розрізняти їх, на них зобразили прапори різних держав: Німеччини, України, Чехії, Словаччини. До слова, саме словацький Карітас став ідейним натхненником при створенні пасіки.

«Наступним кроком стала купівля бджолопакетів. Частину придбали у смт Печеніжині, а частину – а у с. Кулачківцях.

Один бджолопакет коштував Карітасу 330 грн. Загалом довелося витратити чимало коштів, але сподіваємося, що така інвестиція виправдає себе і принесе гарну користь людям!

Мед – це цілющий дар природи і ми хочемо, щоб наші підопічні мали можливість його споживати вдосталь. Також медова справа вимагає багато уваги та зусиль і це новий виклик для нас. Але ми поставили собі за мету розвивати бджолярство на Коломийщині та культивувати специфічну для нашої місцевості карпатську бджолу і зробимо це», – розповідає Роман Рєзнік, менеджер проектів Карітасу Коломийсько-Чернівецької єпархії.

Нагадаємо, основною ціллю «Ковчегу» є реабілітація дітей з відхиленнями в психічному та фізичному розвитку, відродження давніх вівчарських традицій та забезпечення сімейного відпочинку. Засновники ферми кажуть, що вона єдина в Україні. Фінансово допомагали коломиянам чеські партнери з містечка Оломоуц, також місцеві благодійники.

На майбутнє у Карітасі сподіваються започаткувати лікування бджолами. На Коломийщині вже практикується так зване лежання на вуликах. Планується спорудити просторий дерев’яний будиночок з двома ліжками всередині. Пацієнт через сітчасті прорізи, зроблені у ліжку, буде відчувати аромати із самого серця вулика. Конструкція диво-вулика продумана так, що жодна бджола не може вжалити пацієнта.

Лікування базується на мікровібрації, аромотерапії, бджолиному біополі та температурному режимі. Після проходження курсу лікування бджолами люди позбуваються системних хронічних захворювань, покращується імунітет та загальний стан здоров’я.

«З відкриттям ферми зросла також зайнятість в селі, – каже місцевий війт Роман Сікорський. – Люди мають роботу і вже не їхатимуть світ за очі за шматком хліба, покидаючи родини. Це вселяє віру в гарні справи і здорове підприємництво в нашому регіоні і країні. Окрім того, дуже приємно, що така велика занедбана територія стала доглянутою й служитиме людям».

Відеорепортажі про відкриття анімаційної ферми «Ковчег» Ви можете переглянути тут і тут.

Categories: Новини

Залишити відповідь