Image

За перебігом і проблематикою футбольного турніру серед кризової молоді стежила кількатисячна аудиторія

0 Comments

12.06.13, Україна
Менше місяця тому в Києві на стадіоні імені Баннікова відбувся другий юнацький всеукраїнський турнір Кубок ЮНІСЕФ. Рівень гри учасників значно зріс у порівнянні з минулим роком – стверджують організатори і глядачі. Цьогоріч в розіграші трофею взяли участь юнаки й дівчата з Миколаєва, Херсона, Харкова, Закарпаття, вдруге завітали на турнір представники з Бродів, Коломиї, Одеси та Києва – загалом 11 команд і більше 100 гравців.

2 місяці тому (27-28 квітня) футбольна команда Карітасу Київ «Мрія» здобула “срібло” в Одесі, а цього разу зайняли третє місце. Наступні змагання юних футболістів і футбулісток  заплановані на кінець червня на турнірі “Футбольна зірка майбутнього” в  Тернополі.

Головним організатором змагань є Дитячий фонд ООН, йому допомагали Федерація футболу України та Міністерство молоді та спорту, також підтримку надали Посольство Франції в Україні, Міжнародний Альянс із ВІЛ/СНІДу в Україні та Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН), команда зірок естради “Маестро”.

Про доцільність, перебіг і враження від таких турнірів ми вирішили спитати в В’ячеслава Федченкова, соціального працівника Карітасу Київ.

Кому потрібні  такі турніри і чи дійсно вони допомагають у вирішенні проблем кризових чи «вуличних» дітей?
Основною метою турніру є привернення суспільної уваги до проблем незахищених дітей і молоді в Україні. Цього року турнір супроводжувала напрочуд активна підтримка, насамперед у соціальних мережах. На сторінці facebook ЮНІСЕФ презентували команди-учасників і подавали актуальну інформацію про стан молоді, проблеми й захист дитинства в Україні. Турнір висвітлювався також у мережі twitter за пошуковим словом #UNICEFCup. Подія  на стадіоні імені Баннікова  висвітлювалась і традиційними медіа: Укрінформ, газети Високий Замок і Комсомольська правда в Україні, інтернет-трансляцію забезпечив ресурс betv.com.ua. За перебігом і проблематикою турніру загалом стежила кількатисячна аудиторія!

А ким є учасники турніру? Що мається на увазі під «кризова молодь»?
У кожній з 11 команд турніру – дівчата та хлопці, серед яких діти-сироти та позбавлені батьківського піклування, діти з обмеженими можливостями, діти з притулків, діти-біженці, а також діти, яких торкнулась проблема ВІЛ.

Карітас в Україні понад 10 років працює з такими кризовими сім’ями, малозабезпеченими, безпритульними, сирітськими дітьми і молоддю. Є 12 центрів в різних містах України (Київ, Донецьк, Львів, Хмельницький, Тернопіль, Івано-Франківськ, Коломия, Дрогобич, Стрий, Борислав, Броди, Нововолинськ) з достатньою технічною та методологічною базою для кваліфікованої соціально-психологічної роботи.  Щороку роботою охоплюється понад 1000 дітей, плюс слід порахувати членів їх сімей і рідних – ми змінюємо комплексно середовище потребуючої дитини.

Славко, а яким на Вашу думку є співвідношення затрачених на організацію таких подій ресурсів і результат по допомозі дітям і молоді, що перебувають у кризових умовах життя?
Коментарі запрошених гостей та організаторів відображають, що мету заходу – привернення уваги громадськості до проблем кризових українських дітей і молоді – досягнуто. Окрім того, подібні заходи сприяють збільшенню ролі футболу в вихованні чеснот і зрілого відповідального характеру юнаків і юнок, важливість активного здорового дозвілля.

Неможливо співвіднести, що важливіше – подарувати «вуличному» юнакові зараз комп’ютер і цим посприяти його майбутній професійній реалізації, за ту саму суму грошей відправити його в літній християнський табір чи, власне, вкласти кошти у його річні тренування в футбольній команді. Як на мене, потрібно вкладати ресурси у різні форми підтримки кризових дітей і молоді, і системно при цьому планувати роботу, об’єднувати ресурси і влади, і благодійників, і громадських активістів, і решти довколишніх українців.

І просто-напросто, якк сказав на турнірі присутній Олександр Шовковський: «У футболу є великий потенціал покращувати життя дітей. Особливо тих, кому випали важкі життєві обставини. Вони вже переможці, тому що не здаються на життєвому полі».

Чим завершився останній турнір у Києві?
Після напруженої боротьби в півфіналі й фіналі заслужену перемогу здобула команда “Троєщина” з Києва. Друге місце посіли гравці “Інтернату” з Миколаєва. На третьому – наша “Мрія”, команда заснована й підтримувана київським Карітасом (примітка – велику роль у функціонуванні цієї команди відіграла ініціатива «Віннер Автомотів»). З огляду на сили переможців та решти учасників турніру, третє місце можна вважати дуже вдалим результатом. І надзвичайно приємно, що в турнірі брали участь також наші колеги з Карітасів Коломиї та Бродів, до речі!

Всі команди-учасники отримали цінні призи від ЮНІСЕФ, почули привітання офіційних осіб  з ЮНІСЕФ, ФФУ та своїх кумирів-музикантів. Особливою ж приємністю була участь у нагородженні знаменитого гравця «Динамо Київ» Олександра Шовковського. Футболісти «Мрія», крім подарунків від організаторів, отримала ще й “футбольний” торт і привітання у соціальному центрі Карітасу Київ.

Також для юних футболістів у цей день відкрилися двері музею Федерації Футболу України, де зібрані трофеї та пам’ятки, пов’язані з найбільшими успіхами українського футболу. Після цього в приміщенні ФФУ був влаштований святковий бенкет.

Запис фіналу й нагородження на betv.com.ua.
Фотогалерея від Укрінформу.
Фотогалерея ЮНІСЕФ.

Categories: Новини

Залишити відповідь