Image

У Києві відбулась панельна дискусія про тренди європейської благодійності

0 Comments

28.01.13, Україна
У рамках спільної програми БлагоLAB, заснованої Українським форумом благодійників і фондом «Розвиток України», 23 січня відбулась панельна дискусія, присвячена новим тенденціям в європейській благодійності. Серед запрошених на дискусію гостей були представники Асоціацій фондів Нідерландів, Франції та Іспанії, а серед українських експертів у заході взяв участь, зокрема, президент Карітасу України Андрій Васькович.

Перша сесія панельної дискусії розпочалась з виступу Рози Галлего, Голови Європейської мережі донорських асоціацій. Основна теза її виступу полягала в тому, що для того, щоб бути конкурентоспроможними в секторі благодійництва, європейські благодійні організації потребують кооперації. «Благодійництво – це сфера, в якій працює 1 мільйон осіб, це сфера у фінансовому розпорядженні якої знаходиться 1 мільярд євро», ? зазначила Роза. –  Тому без кооперації ефективність в її роботі є неможливою».

На цьому ж принципі наголосила Ханна Сурмац, яка є керівником юридичних проектів Європейського центру фундацій. «Донори сьогодні більш глобалістично налаштовані, тому такою важливою стала міждержавна активність в рамках європейського співтовариства. Якщо в минулому більшість благодійних інституцій просували свою власну ідентичність і були більш індивідуалістичні, то зараз здійснювати свої функції вони можуть тільки об’єднавшись в мережу. Кооперація надає багато переваг для благодійного сектору: по-перше, вони можуть створювати власні стандарти і принципи роботи, а по-друге, проводити більше власних досліджень. Іншими словами, кооперуючись вони стають більш свідомі!», ? наголосила Ханна.

У своєму коментарі до озвучених виступів Андрій Васькович підтримав ідею кооперації як важливого тренду в майбутньому і також зазначив, що 100 мільярдів, які мають у своєму активі європейські фонди, зобов’язують їх до більшої професійності. А та ? в свою чергу ? неможлива без консолідації зусиль.

Розповідає Ольга Гриб, журналіст-волонтер Карітасу України: «Велика частина дискусії була присвячена проблемі політично-економічної кризи, як основному зовнішньому виклику європейської благодійності. У цьому розрізі європейські фахівці говорили про переозначення філантропії в умовах кризи. Про те, що криза сповільнила розвиток економіки, однак вона не паралізувала амбіції, які мають працівники благодійного сектору. Серед негативних наслідків було виділено тиск, який чиниться на приватні фонди, як правило, урядами. Криза означає для європейської спільноти також і скорочення фінансування на наступні 50 років».

У другій секції панельної дискусії Бєатриса де Дюрфорт, виконавчий директор Асоціації фондів Франції, розповіла про особливості філантропічного сектору країни, яку вона представляла. Вона наголосила, що французьке законодавство створило певні бар’єри для кооперації французьких фондів з фондами сусідніх країн. «Однак ми намагаємось знаходити шляхи для покращення цієї ситуації і здійснювати міжнародних благодійних проектів», ? пояснила спікер. Що цікаво, пані Дюрфорт серед особливостей благодійництва у Франції виділила нестабільність відносин між прибутковим і неприбутковим сектором, а серед позитивних змін ? тенденцію до розвитку корпоративної соціальної відповідальності бізнесу.

Також на заході йшла мова про збільшення гравців на європейському ринку благодійних послуг протягом останніх 10-15 років, взаємодію урядів і благодійного сектору та методи вимірювання ефективності благодійної діяльності.

Ольга Гриб повідомляє, що панельна дискусія була дуже інформативною і динамічною. Фахівці Західної Європи, України і Росії мали змогу обмінятися думками та ідеями, висловити свої погляди на ті або інші проблеми. Проведений захід, без сумніву, став відмінним публічним майданчиком для артикуляції не тільки трендів європейського благодійництва, а й тих позитивних і негативних тенденцій, які існують в українській благодійності сьогодні.

Categories: Новини

Залишити відповідь