Image

День української мови та писемності відбувся у Карітасі в м. Броди

0 Comments

16.11.12, Львівщина
Мова як соціальне явище справляє значний вплив на формування та розвиток особистості, яка в свою чергу є носієм мови, а отже, і носієм духовної культури нації. Це один із факторів якісного виховання сучасної молоді.

Уже впродовж 15-ти років у нашій державі відзначають День української мови та писемності. Цьогоріч відзначення Дня рідної мови пройшло й у приміщенні Карітасу Броди (Львівщина). Старші учасники студії „Сто талантів”, яка діє в рамках проекту „Соціальна та психологічна підтримка дітей трудових мігрантів” активно долучилися до мовної гри, яку організувала для молоді координатор проекту Оксана Лотоцька.

Усі учасники конкурсу поділилися на дві команди під назвою „Українці” та „Мудрагелики”. Першим етапом мовної гри був перегляд відеосюжету про становлення та розвиток української мови.

Далі слідували завдання, які дали змогу перевірити знання дітьми лексики, морфології та правопису, синтаксису і пунктуації.

Найбільш цікавими для учасників виявилися конкурси: „Антисуржик», конкурс на знання фразеологізмів «Гострий на язик” та прислів’їв „Не кидай слова на вітер”. Школярі висловлювали свої думки з приводу теперішньої мовної ситуації в Україні. Крім того, діти мали можливість зобразити на папері рекламу рідної мови. По закінченні усіх конкурсів, юні мовознавці спільно знаходили відповіді на завдання, з якими не могли впоратися під час гри.

Переможці мовного змагання ? команда „Мудрагеликів” ? отримала похвальну грамоту за глибокі знання рідної мови. А по закінченні свята на всіх учасників чекали солодкі частунки. «Я неймовірно люблю, коли в Карітасі відбуваються якісь свята, вікторини чи акції! Тут і в будні дні чимало захоплюючого і корисного, однак особливі події – це те, що ми запам’ятаємо точно на усе життя. І є що розповісти друзям у школі», ? вважає Юрко, підопічний місцевого Карітасу.

Впродовж багатьох років у різних регіонах України діють денні соціальні центри Карітасу, де кваліфіковані соціальні працівники, психологи і педагоги пропонують дітям різнопланові заходи та діяльності задля того, щоб діти та молодь змогли подолати складні ситуації, повноцінно розвиватися, стати самостійними. Наші працівники працюють в соціальних денних центрах, на вулицях і в навчальних закладах.

Зоряна Лукавецька, національний координатор по роботі із дітьми і молоддю, каже, що робота з дітьми, які внаслідок трудової міграції переживають вимушену розлуку з батьками, є вельми затребуваною нині.

Проблема так званих «дистантних» сімей і дітей, що виростають без батьків, можливо, і не має прямого впливу на ситуацію в Україні сьогодні, проте буде мати серйозні наслідки вже через декілька років, – коли більшість дітей трудових мігрантів виростуть та будуть шукати свого шляху у житті, будуватимуть власні сім’ї. Відтак важливо зараз вкладати в таких дітей і молодь багато уваги і корисної інформації, важливі соціальні навики і християнські цінності.

Categories: Новини

Залишити відповідь