Волонтери Духовної Семінарії здобувають новий досвід по опіці за хворими підопічними Карітасу

05.11.12, Івано-Франківськ
З метою підвищення ефективності проекту працівники «Домашньої опіки» Карітасу України надалі залучають волонтерів, які здійснюють догляд за важкохворими в домашніх умовах. Для цього волонтери потребують більш ширшого інформування з питань догляду та набуття конкретних навиків, які зможуть застосувати при наданні як медичної, так і соціальної допомоги своїм підопічним. Саме тому Карітас в Івано-Франківську регулярно влаштовує тематичне навчання.

Проект “Домашня опіка”, що здійснюється в Україні понад 12 років, має на меті доповнити стаціонарні послуги, які надаються державними установами, по догляду за одинокими людьми похилого віку, інвалідами, ВІЛ-інфікованими/хворими на СНІД, жертвами тоталітарних режимів. Послуги організацій Карітасу орієнтовані на потреби хворих і людей, які потребують опіки.

Працівники «Домашньої опіки» забезпечують потребуючих широким спектром послуг: догляд за тілом хворих і немічних, медичні послуги, ведення домашнього господарства, вирішення юридичних питань, організація дозвілля, консультації підопічних та їхніх родичів, ви позичання реабілітаційного обладнання тощо.

Наприкінці жовтня для волонтерів Карітасу Івано-Франківськ, що є студентами п’ятого курсу Івано-Франківської Духовної Семінарії, була організована спеціальна зустріч. Під час зустрічі проведено анкетування, щоби з’ясувати оптимальні теми наступних навчальних тренінгів – а це сприятиме підвищенню професійної підготовки волонтерів по догляду за хворими людьми. Зроблено особливий акцент на налагодження доброзичливого контакту між працівниками, волонтерами і нашими підопічними, адже саме такий підхід та взаємне розуміння допоможе ефективно співпрацювати та допомагати один одному, ? кажуть у місцевому Карітасі.

У наполегливому навчальному дусі був проведений перший тренінг «Вимірювання життєво важливих показників діяльності організму людини». Організований тренінг дав можливість учасникам здобути знання та навчитись вимірювати артеріальний тиск, пульс, а також набути нового навику – проведення глюкометрії. Важливо, щоб кожен волонтер міг ці послуги надавати якісно, бо це сприяє попередженню виникнення негативних проявів хронічних захворювань у підопічних.

Закінчився навчально-практичний тренінг інтерактивним обговоренням виправданих очікувань та засвоєння теми заняття. Пізнавши проблему догляду глибше, волонтери виявили бажання продовжувати такі навчальні зустрічі, які сприятимуть підвищенню їх підготовки по догляду за хворими людьми.