Image

Польські волонтери відвідали молодь з особливими потребами у Львові

0 Comments

03.10.12, Львів-Польща
Протягом останніх 6 років львівський соціальний центр, що опікується неповносправною молоддю, приймає у себе польських гостей із шкільного клубу волонтерів «Ангели 2 ІІ ЛО» (в оригіналі ? Anio?y II LO; відеоінтерв’ю польською мовою).

Цей клуб волонтерів співпрацює із різними школами у своїй країні та не лише. Учасники волонтерського об’єднання щороку приїжджають і до України, відвідуючи сиротинці, «Цвинтар Орлят» (прим. ? польські військові поховання на території Личаківського цвинтаря) у Львові та обов’язково навідують майстерню для молоді із особливими потребами у Карітасі Львів УГКЦ.

Центр дозвілля та соціальної реабілітації для неповносправних молодих людей діє у Львові з 2001 року. На даний час його відвідують 30 молодих людей з розумовою неповносправністю.

Робота такого осередку є частиною проекту Карітасу України із 5-річною історією, що об’єднує 4 центри по опіці за молоддю з особливими потребами у Львові, Дрогобичі, Стрию та Івано-Франківську. Загалом проектом охоплено близько 100 неповноправних осіб, також їх родини.

Метою діяльності соціальних центрів для неповносправних людей є підтримка юних осіб, що мають особливі потреби, в реабілітації та соціальній адаптації. Користувачі проекту у дружній атмосфері мають можливість розвиватися, здобувати нові навички, реалізовувати свої вміння і таланти. Вони займаються творчою діяльністю, набувають практичних навичок, вчаться самообслуговування, активно проводять дозвілля. Тут вони знаходять друзів, спілкуються, вчаться самостійності і адаптованості до умов суспільного життя.

Батьки неповносправних осіб також долучаються до участі у заходах, поїздках і таборах, які проводяться в Центрах, на спільних зустрічах та семінарах – отримують психологічну і моральну підтримку.

«Щоразу наші друзі з Польщі відвідують нас і привозять дрібні дарунки для наших неповносправних друзів. Дехто приїжджає сюди не вперше, оскільки хоче ще раз зустріти тих, з ким встиг подружитись. Цього року приїхали волонтери ліцею ім. Петра Фірлея з міста Любартов.

Такі зустрічі завжди є теплими та приємними для обох сторін. Ми раді вітати закордонних гостей, а вони ? за їхніми словами ? приїжджають сюди «за тим великим серцем, яке є в українських молодих неповносправних людей, і яке часто не є відкритим оточуючими», ? розповідає координатор львівського осередку по роботі із неповносправними Наталя Загайко.

Categories: Новини

Залишити відповідь