Image

Старість в Україні – яка вона і як зарадити?

0 Comments

27.09.12, Україна
За даними експертів, до 2050 року кожен п’ятий житель на Землі буде у віці 60 і більше років, удвічі зменшиться кількість дітей та працездатних громадян, а жінок нараховуватиметься в 1,5 разу більше, ніж чоловіків. Це – прогнози Фонду народонаселення ООН. Вітчизняна ж статистика свідчить, що вік 11 мільйонів українців – 65 років і більше. Близько чверті населення держави є «людьми похилого віку». Водночас кожен шостий із таких людей є самотнім.

«Щоб прийняти виклики, країнам уже сьогодні потрібно змінювати системи освіти, праці, соціального захисту, охорони здоров’я. Також велику увагу потрібно приділяти інституту сім’ї, адже людей старших 60-ти незабаром стане більше, ніж дітей до п’яти років», — наголошує директор Фонду народонаселення ООН Нусхат Есан.

Більшість українців, яких відносять до категорії «людей похилого віку», відчувають, що вони нікому не потрібні, констатує психолог Валентина Бондаровська. Добре, якщо у такої людини, незважаючи на пенсійний вік, є робота. Ще краще, якщо вона має дбайливих дітей, котрі допомагають їй (у тому числі й грошима). Але такі щасливці становлять меншість. Решта доживає свій вік у самотності, безправ’ї та зубожінні. «Це зовсім бідні, а їх дуже багато, сидять і чекають подачки від держави, від благодійних фондів, від соціальних служб і т.д.», – констатує психолог.

Напередодні Міжнародного дня захисту людей похилого віку, що відзначають 1 жовтня, підопічні Карітасу у Тернополі разом з працівниками і волонтерами проекту «Домашня опіка для людей похилого віку в Україні» здійснили паломницьку подорож в Марійський духовний центр у Зарваниці. Карітас України понад 12 років здійснює комплексну опіку над одинокими людьми похилого віку, і координатори програми добре знають, якою є старість і самотність в нашій країні.

Наталя Масник, координатор «Домашньої опіки» у тернопільському Карітасі каже, що увага, відчуття потрібності, зайнятість і можливість лікуватися – це основні рецепти довголіття для людей похилого віку. Саме з цією метою і за бажанням підопічних була здійснена нещодавно паломницька подорож в Марійський духовний центр у Зарваниці.

Це місце добре відоме християнам усього світу Чудотворною Іконою та цілющим джерелом, біля якого з’являлася Божа Матір. Завдяки поїздці до Зарваниці усі присутні отримали можливість духовно збагататись, помолитися у Соборі Зарваницької Божої Матері, прийняти Святі Тайни Сповіді та Пресвятої Євхаристії, отримати благословення та духовну науку від о. Романа Загородного.

«Бідність і самотність, а також погане здоров’я — це те, від чого найбільше страждають українські пенсіонери. 25% літніх українців визнають, що вони бідні, а половина скаржиться на погане здоров’я, до того ж серед літніх людей дуже поширені депресії. Тому ми намагаємось не лише надавати медичну і соціальну підтримку нашим підопічним, а й урізноманітнюємо їх побут, надаємо психологічну підтримку, фактично стаємо їх сім’єю», ? підкреслює Наталя Масник.

Після відвідання духовного центру люди похилого віку, якими опікується місцевий Карітас, були запрошені на спільну трапезу і спілкування, де мали змогу поділитись враженнями та ближче познайомитись один із одним.

Більше про проект «Домашня опіка» Карітасу України.

Categories: Новини

Залишити відповідь