Гори загартовували характер дітей коломийського Карітасу

21.09.12, Івано-Франківщина
Другий рік поспіль підопічні діти коломийського Карітасу ходять у піші походи Карпатськими горами. Тут вони як виховують власну витривалість, так і згуртовуються і вчаться допомагати ближнім.

Минулого літа діти побували на підніжжі гори Хом’як (вершина у південно-східній частині Ґорґан на території Надвірнянського району Івано-Франківської області). Через негоду їм не вдалося підкорити вершину, тому цього року вирішили спробувати ще раз, але завданням походу вже стала велична г. Говерла (2061м) – найвища вершина Українських Карпат.

Важкі наплічники з необхідним спорядженням, одягом і продуктами харчування важили більше 10 кілограмів.

Вони стали додатковим випробуванням для семи дітей віком від 12 до 15 років, більшість з яких ? дівчата. Маршрут розробляли і обговорювали гуртом ще у Карітасі. Аби відчути всю романтику подорожі, добиратися вирішили поїздом «Коломия – Рахів».

Зранку всі туристи були сповнені оптимізму і енергії. Початок маршруту пролягав з села Лазіщини. Сьогоднішні діти і підлітки рідше тісно контактують з природою, а тому для них багато чого було нового і цікавого. Вони з цікавістю розглядали різні квіти, гриби, стежки в горах.

Ближче до вечора всі вже достатньо втомилися. Подолавши більшу частину шляху, коломияни отаборилися на затишній полонині. Для декількох дітей цікавим досвідом стало розкладання намету, а решта – вдосконалювали свої вміння в цій справі. Вечір провели весело, готуючи смачну, як ніколи, вечерю, співаючи пісень навколо ватри. Також такі походи є добрим шансом вилити свої певні почуття і страхи, переживання, ? адже підопічні Карітасу є із різних не зовсім благополучних сімей.

Ранок видався сонячним і обіцяв чудову погоду на весь день. Найважче було на підйомі на саму Говерлу. Діти намагалися йти разом і допомагати один одному. Дівчатам було особливо важко. Часом вони зарікалися, що більше у гори не підуть, але як тільки подолали останні метри підйому і перед ними відкрилася вся велич Карпат, ? вся втома вивітрилася.

«Діти відчули смак перемоги над самими собою, – відзначив Тарас Бучовський, координатор дитячих проектів Карітасу Коломийсько-Чернівецької єпархії. – Це дуже цінно, тому що вони отримали поштовх до того, щоб ставати кращими і сильнішими. Гори виховують і мотивують досягати нових вершин у житті».