Image

Діти трудових мігрантів з Карітасу Самбірсько-Дрогобицької Єпархії УГКЦ повернулися з таборового відпочинку в горах

0 Comments

04.09.12 Львівщина
25 дітей, підопічних Центру соціальної та психологічної підтримки дітей трудових мігрантів “Разом – сильніші”, повернулися з літнього відпочинку у гірському селі Стрілки (Львівщина), де провели незабутні 10 днів.

“Я давно так добре не відпочивав, ? ділиться враженнями 15-річний Юра. ? Ці десять днів, проведені з друзями, я запам’ятаю на все життя!”. Подібні відчуття переживають всі учасники літнього табору, адже діти весело і з користю провели час подорожуючи, бавлячись в рухливі ігри, влаштовуючи конкурси та, водночас, не забуваючи про духовний розвиток. Позаяк щоденні спільні молитви також були невід’ємною частиною розпорядку дня.

Явище міжнародних міграційних процесів, спричинене багатьма соціально-економічними чинниками, набуло вагомого значення та впливу на сучасний стан українського суспільства. Трудова міграція має низку негативних наслідків. Одним із них є т. з. “соціальне сирітство”.

Виїжджаючи із країни українські заробітчани залишають вдома дітей, тим самим позбавляючи їх постійної уваги та опіки. Сім’я є осередком первинної соціалізації дитини, чинником її розвитку, набуття світоглядних і ціннісних рис, а тому відіграє провідне значення у формуванні особистості дитини, її фізичного та психологічного здоров’я, моделей спілкування з оточуючими, життєвих цінностей.

Залишаючись без батьків, діти позбавляються повного батьківського виховання, уваги, що може призвести до суттєвих психологічних змін в їх поведінці. Тому проблема дітей трудових мігрантів заслуговує окремої уваги, оскільки веде до появи низки наслідків, які потребують розв’язання, ? на що і спрямовує свою роботу Карітас України.

Під час літнього табору підопічні діти Карітасу і їх вихователі проживали у єпархіальному будинку “Емаус”. Кожен день був насиченим і різноманітним, діти жодної хвилини не сумували. Одразу після приїзду їх поділили на дві групи, кожна з яких готувала своє представлення з піснями, танцями та іграми. Також був конкурс талантів, дискотека, футбольні та волейбольні змагання з місцевими мешканцями, екскурсії, походи за грибами, верхова їзда та багато інших цікавих подій.

Свято Преображення Господнього також запам’яталося усім дітям, адже вони ходили на літургію до місцевого храму, опісля влаштували спільний сніданок, куштуючи освячені фрукти. Святкування продовжилось походом на морозиво у кафе.

Ціллю центру «Разом – сильніші» в Дрогобичі є зменшення негативних наслідків трудової міграції для українського суспільства через надання підтримки дітям, чиї батьки є трудовими мігрантами, або планують виїзд за кордон. У соціальному центрі діти можуть отримати дружню підтримку, консультації, допомогу психолога і соціального працівника у кризовій ситуації.

Організовуючи цікаве та корисне дозвілля, спільні заходи, також залучаючи до роботи педагогів і психологів, діти вчаться бути більш відповідальними за своє життя, здоров’я, освіту, майбутнє.

Categories: Новини

Залишити відповідь