Image

Карітас розвиває міжнародну дружбу між неповносправною молоддю

0 Comments

26.06.12
З 9 травня у Карітасі Івано-Франківськ УГКЦ 2012 року триває партнерський візит делегації з Карітасу Аахен (Німеччина). 8 молодих людей з вадами розумового розвитку в супроводі соціального педагога п. Карльгайнца Шмітта та менеджера футбольного гуртка п. Гольфельда Юргена вперше відвідали Україну. Основною метою візиту є міжнародний обмін досвідом в галузі соціальної адаптації та інтеграції молоді особливими потребами.

Візит розпочався зі спільної зустрічі німецької групи з працівниками та молоддю, яка відвідує Центр дозвілля та соціальної адаптації. Координатор Центру Людмила Максим’юк розповіла про аспекти професійного навчання в майстернях, про заходи, які сприяють соціальній адаптації молоді. п. Шмітт в свою чергу розповів про роботу з неповносправними в Карітасі Аахен. Окрім організації їхнього працевлаштування та соціального захисту, в Німеччині велика увага приділяється набуттю самостійних навиків життя в громаді.

А це організація проживання у великих спеціалізованих будинках на 50-60 осіб. Хто вже досяг певного рівня навиків для самостійного життя, має можливість проживати у будинках по 5-6 осіб, а найвищий рівень самостійності у самообслуговуванні передбачає проживання в окремих квартирах.

Дні візиту німецької делегації, ? кажуть у місцевому Карітасу, ? наповнені різноманітними цікавими заходами та зустрічами. Знайомство, розважальна програма, спільна поїздка на гуцульський фестиваль “Полонинське літо-2012” (с. Верхній Ясенів Верховинського району), відвідування оздоровчого табору для молоді-підопічних Карітасу Львова, Стрия та Дрогобича, що в с. Тухля Сколівського району Львівської області, екскурсія до Крилоса та Галича, спортивні естафети із молоддю з особливими потребами м. Бурштина на базі палацу спорту «Прометей».

Все це дозволило зав’язати дружні взаємовідносини, створило сприятливе середовище для більш ефективної соціальної інтеграції української неповносправної молоді у суспільстві.

З особливим нетерпінням обидві групи чекали дня, коли відбудеться товаристський футбольний матч (про це ми публікували інформацію раніше). Після запеклих футбольних баталій на футбольному полі Івано-Франківського коледжу фізичного виховання перемогла дружба! З рахунком 3:3 закінчився товаристський футбольний матч між молоддю з функціональними обмеженнями Карітасу Івано-Франківськ та Карітас Аахен (Німеччина).

Головний приз футбольного турніру ? квитки для 20 молодих людей на перегляд футбольного матчу між збірними Німеччини та Данії в рамках ЄВРО-2012, що відбувся 17червня на львівському стадіоні.

«Церква завжди опікувалась і опікується людьми, які потребують допомоги, — говорить о. Володимир Чорній, директор Карітасу Івано-Франківської єпархії УГКЦ. — Ми стараємося привернути увагу людей і влади до проблем і соціалізації неповносправних. Намагаємося показати можливі шляхи соціалізації таких людей.

Маємо співпрацю з Німеччиною, яка вже пройшла великий шлях у цьому напрямку. Там люди з потребами соціалізуються, працюють, живуть повноцінним життям. Такі зустрічі ми організовуємо, щоб українці побачили друзів з Німеччини, дізналися, як вони живуть, як працюють і відпочивають».

Categories: Новини

Залишити відповідь