Image

Українська та німецька неповносправна молодь із Карітасу зустрілись на відпочинку у Карпатах

0 Comments

18.06.12
Протягом 4 днів на Прикарпатті відбувався відпочинково-рекреаційний табір для молоді із особливими потребами. 70 учасників табору впродовж 11-14 червня перебували на базі відпочинку «Берегиня» (с. Тухля, Сколівський район, Львівська обл.), також до них долучились і делегація з Німеччини ? 10 представників німецького Карітасу м. Ахен (Aachen, Germany) з функціональними обмеженнями.

Метою табору «Крок за кроком», як і роботи Карітасу назагал, є поліпшення фізичного і психічного здоров’я людей з особливими потребами, поліпшення їх соціальних і практичних навичок, отримання нових друзів і вражень. Під час відпочинково-рекреаційного табору молоді неповносправні особи гуляли і спілкувались на свіжому повітрі, робили фізичні вправи і грали в рухливі ігри, ходили в міні-походи та до річки, мали пікніки і дискотеки, карнавал, працювали в тематичних груп і долучались до Святої літургії, вечірніх молитов. Також і батьки із різних міст, де працює Карітас, познайомилися один з одним, ділились своїми радостями та проблемами.

Досвід проведення літніх таборів, ? кажуть у Карітасі, ? для людей з особливими потребами є прекрасним інструментом інтегруватися в суспільство. Для багатьох неповносправних людей це перший раз, коли вони перебували самі, без батьків, і були відповідальні за свій вигляд, гігієну, поведінку, режим. Також під час, наприклад, походів на річку чи в гори, неповносправні молоді люди зустрічались і спілкувались із місцевими жителями.

Таким чином це допомагає українцям краще зрозуміти і прийняти людей із особливими потребами, також і неповносправні стають частиною спільноти.

Половину таборового часу із українськими неповносправними провела група німецьких інвалідів-спортсменів. Вони мали можливість спільно розважатись, спілкуватись, бавитись, брати участь в українській етно-дискотеці, і, незважаючи на дощ, навіть грали в футбол. А увечері, звісно, спільно дивилися матчі чемпіонату Євро-2012.

«Молоді неповносправні люди знову і знову вражають свою простотою, відкритістю та любов’ю до ближніх. Багато чого можна повчитися він них, віднайти в собі самому і що найважливіше ? навчитись жити тут і тепер.

Волонтери під час табору відкрили для себе багато позитиву, важливість дружби і дару життя один для одного. Для батьків – це можливість побачити своїх дітей в новому світлі, коли вони тішаться із присутності друзів, стають більш самостійними, відкривають себе та розквітають.

Такі заходи, як проведення таборів, однозначно, впливають на покращення поведінки, психічного здоров’я, соціально-побутових навичок молодих людей з особливими потребами, допомагають їм знайти нових друзів та стати більш впевненими, незалежними житті, що в свою чергу допомагає краще інтегруватися в суспільство та життя місцевих громад», ? каже Людмила Сухарєва, національний координатор Карітасу України по роботі із людьми, що мають особливі потреби.

Особливу подяку Карітас висловлює спонсору проведення табору ? о. Уго Соутусу зі США, волонтерам, які долучились до проведення табору, працівникам центрів, о. Олегу Жаровському, о. Андрію Івашківу та о. Василю Гушуватому, які проводили духовну підтримку для учасників табору, батьків та працівників.

Categories: Новини

Залишити відповідь