Image

В соціальному центрі дітей трудових мігрантів Карітасу Броди по-особливому шанують День матері

0 Comments

19.05.12
В Україні День матері офіційно відзначається щорічно з 2000 року, у другу неділю травня. Міжнародне свято встановлено Конгресом США 8 травня 1914 року. А вже після Першої світової війни це свято почали відзначати у Швеції, Норвегії, Данії, Німеччині, Чехословаччині.

Щастя й краса материнства в усі століття оспівувалися кращими художниками і поетами. І невипадково – від того, наскільки шанована в державі жінка, яка виховує дітей, можна визначити ступінь культури й благополуччя суспільства. Щасливі діти ростуть в дружній родині й під опікою щасливої матері.

Діти трудових мігрантів студії «Сто талантів» в Карітасі м. Броди (Львівщина) готувалися до Дня матері заздалегідь. Напередодні свята дружною галасливою компанією вони вирушили за святковими букетами до лісу. В силу життєвих обставин багато дітей не мали можливості того дня привітати своїх мам особисто (оскільки ті перебувають далеко за кордоном впродовж суттєвого відрізку часу), але тим не менш можливість подарувати свято іншим мамам та бабусям принесло їм масу задоволення.

Букетики квітів, саморобні листівки та теплі вітання, які отримали усі присутні мами та бабусі по закінченні святкової Літургії, створювали радісну та теплу атмосферу свята.

Офіційні статистичні показники коливаються від 2 до 5 млн. українських трудових мігрантів, неофіційні вказують на кількість 7-8 млн. українських трудових мігрантів. Міграція українців стала загальноприйнятою реальністю, про яку усі знають і широко обговорюють, проте не надають цьому належної уваги. 65-70% мігрантів, особливо на Західній Україні, ? це жінки, матері чи бабусі.

Це посилює негативні наслідки міграції: послаблюються сімейні зв’язки, погіршується демографічна ситуація, змінюються гендерні ролі у сім’ї та суспільстві. Особливо від міграції батьків страждають діти, які важко переживають вимушену розлуку, позбуваються повноцінного виховання і турботи.

Проблема так званих «дистантних» сімей і дітей, що виростають без батьків, можливо, і не має прямого впливу на ситуацію в Україні сьогодні, проте буде мати серйозні наслідки вже через декілька років, – коли більшість дітей трудових мігрантів виростуть та будуть шукати свого шляху у житті, будуватимуть власні сім’ї. Саме тому організації Карітасу України в західних областях взяли під свою опіку понад 0,5 тис. дітей трудових мігрантів.

Яскравим привітанням для всіх присутніх Дня матері у Бродах стали виступи юних поетів-початківців студії «Сто талантів», яка діє в рамках проекту «Соціально-психологічна підтримка дітей трудових мігрантів» Карітасу України. Особливу підтримку та оплески отримала маленька поетеса Марта Базар ? переможниця літературного конкурсу «Моя мама наймиліша».

«Мами, що працюють за кордоном в своєму житті зустрічають на багато більше проблем, ніж мами, які мають змогу бачити своїх дітей щоденно. Тому ми згадуємо їх сьогодні з особливою увагою, для того, щоби підбадьорити їх, вселити віру в своїх дітей та висловити подяку за самовіддане материнство», ? говорить о. Ярослав, директор місцевої організації Карітасу.

Сльози радості та слова подяки мам засвідчили про важливість і актуальність відзначення цього чудового весняного свята.

У цій організації Карітасу кажуть, що важливо не засуджувати тих батьків, які через трудову міграцію залишили дітей на Україні, ? слід всілякими методами підтримувати трудових мігрантів і їх дітей, сприяти всебічному розвитку, самореалізації.

Categories: Новини

Залишити відповідь