Працівники Карітасу здійснили паломництво до Святого Хітону в м. Трір і зустрілись з місцевими партнерами

13.05.12
Під гаслом «і злучи те, що роз’єднане» відбулося нещодавно паломництво делегації з Карітасу Івано-Франківськ УГКЦ до Святого Хітону в м. Трір (Німеччина).

Святий Хітон – це одяг Ісуса Христа, що є найбільшою цінністю Трірського собору, в якому він зберігається закритим і недосяжним для людського ока впродовж століть. Ця реліквія виставляється для прилюдного почитання вкрай рідко лише з нагоди прощі до Святого Хітону. Так в минулому столітті Святий Хітон виставлявся лише тричі: у 1933, 1959 і 1996 роках.

З часу першої прощі мільйони людей з усього світу здійснили паломництво до Святого Хітону. Це були віруючі, шукаючі і просто допитливі. Проща до Святого Хітону 2012 ставила перед віруючими питання про воз’єднання, примирення, смирення, даючи водночас велику надію. Святий Хітон – це не просто сорочка, це одяг Спасителя нашого, який «задля нас, людей, і нашого ради спасіння зійшов із небес і стався чоловіком».

«Паломництво працівників Карітасу є незвичайне, – каже директор Івано-Франківського Карітасу о. мітрат Володимир Чорній. Ми приїхали поклонитися Хітону Христа і подякувати Богу за велику ласку любові. Виконуючи Його місію в далекі 90-ті роки минулого століття, місіонери-представники Мальтійської служби допомоги та Карітасу єпархії Трір не побоялися приїхати до України і в час розвалу тоталітарного режиму розпочати творити діла милосердя.

Спочатку самі, а потім навчаючи нас. Сьогодні ми дякуємо Господеві за добрих друзів – партнерів у Трірі, ? які радо навчали нас професійному соціальному служінню потребуючій людині».

Під час паломництва до Тріру делегація українців презентувала соціальні проекти, які реалізуються в Івано-Франківську. За прикладом Німеччини одними із перших в Україні саме в Івано-Франківську були організовані Карітас та Мальтійська Служба – організації, які почали допомагати людям в складних життєвих обставинах. Їх робота – це своєрідний імпульс, продовження започаткованої благодійності в далекі 90-ті роки.

«Нині виникають нові суспільні проблеми, змінюються набувачі проектів та соціальних програм. Зміни в соціумі спонукають працівників Карітасу адекватно реагувати та вести пошук нових форм та підходів у роботі. Колеги з Карітасу єпархії Трір постійно дбають про те, щоб працівники Карітасу з Івано-Франківська мали можливість ознайомитись з найкращим європейським досвідом соціальної роботи та допомоги потребуючим.

Такий обмін досвідом є неабиякою допомогою та підтримкою ? якість надання соціальних послуг зростає завдяки синтезу та апробації досвіду німецьких колег в «українських реаліях», ? зауважив о. мітрат Володимир Чорній.

Основним завданням візиту колег з України було ознайомлення з працею з неповносправними людьми, яку підтримують і супроводжують в Україні німецькі колеги. З цієї ж причини делегація відвідала робочі майстерні для неповносправних осіб в м. Аахен (Німеччина), а з майстернями в Трірі був підписаний договір про співпрацю.

Також делегація паломників з Івано-Франківського Карітасу взяла участь в Святій Літургії в Церкві Діви Марії, яку відправив митрополит Івано-Франківський Архієпископ Володимир Війтишин. Архієпископ дякував єпископові д-ру Штефану Аккерманну за можливість участі в паломництві і наголосив на німецько-українських контактах, які перш за все полягають в роботі Карітасу і Мальтійської Служби. «Бажаємо, щоб ці добрі і дружні стосунки з Трірською єпархією плідно розвивались надалі», ? побажав на прощання Архієпископ Володимир Війтишин.