У Стрию осередок для людей з особливими потребами затоваришував із десятками студентів

11.04.12
Нещодавно Центр дозвілля та соціальної реабілітації для осіб з особливими розумовими потребами, що діє при Карітасі Стрийської єпархії Української Греко-Католицької Церкви, завітав до місцевого осередку студентів. Їх запросила п. Ірини Стефанишин, заступник директора з навчально-виховної роботи одного з місцевих вищих професійно-художніх училищ.

В ході зустрічі і презентації студентам вищезгаданого закладу (близько 80 осіб), було представлено основні засади діяльності осередку для неповносправних осіб, розповідали про особливий дар та таланти неповносправних осіб, про важливість кожного в цьому світі. Було обговорено також питання щодо майбутньої співпраці, оскільки в даному закладі навчаються на перукарів, художників, майстрів по дереву (різьбярів) тощо.

Розповідає Оксана Ільків, координатор роботи з людьми, що мають особливі потреби, в стрийському Карітасі: «Після проведення презентації залишилося десь 15 студентів, які зацікавилися діяльністю нашого Центру, та запропонували свої послуги на волонтерських засадах – безкоштовні зачіски та стрижки, навчання малюнку, навчання по виготовленню виробів з бісеру тощо.

Хочу зазначити, що співпраця почалася після проведення круглого столу та дня відкритих дверей, де п. Ірина виявила велику зацікавленість діяльністю нашого Центру.

Приємним є той факт, що це не просто були слова, а бажання, які переросли в дію, оскільки як зазначила п. Ірина, важливо є не лише надати певні послуги людям з особливими розумовими потребами, але щоб молодь, яка навчається в училищі, вчилася допомагати ближньому, пізнала певні цінності в житті і була відповідальною за своє життя та життя інших людей
».

Центр дозвілля та соціальної реабілітації для людей з особливими розумовими потребами
в Стрию почав свою діяльність з жовтня 2009 року. На даний час осередок відвідують 18 людей з особливими потребами. Серед основних видів діяльності – виготовлення вітальних листівок, виготовлення квітів з бісеру, навчання соціально-побутових навиків, зокрема приготування їжі.

З моменту відкриття даного Центру, – кажуть засновники, – по сьогоднішній день можна відмітити ряд змін, що сталися: неповносправні особи, яких взяв під свою опіку Карітас, стали самостійніші, впевненіші в собі, знайшли нових друзів, почали більше спілкуватися, відкрили свої таланти, відчули соціальний і активний ритм життя.

Більшість з них звичні для нас речі робила вперше (шили голкою, самі добиралася до Центру і назад, чистили картоплю тощо). Вони також навчилися піклуватися один про одного та враховувати інтереси та особливості кожного. Але найяскравішим моментом є те, що вони відчули себе потрібними та знайшли своє місце, що сприяє їх самоутвердженню.

«Наша співпраця тільки зароджується, ми віримо, що спільними зусиллями зможемо реалізувати бажання, головне почати.

В найближчий час плануємо провести ще дві презентації у інших училищах нашого міста, оскільки деякі студенти вищезгаданих закладів приймали участь у майстер-класі по виготовленню листівок ізониткою та дні відкритих дверей і виявили зацікавлення діяльністю нашого Центру та бажання бути волонтерами
», – каже наостанок Оксана Ільків.