В Івано-Франківську знають, як арт-технології можуть стати на заваді торгівлі людьми

05.04.12
Наприкінці березня на базі Карітасу Івано-Франківськ УГКЦ відбувся навчальний семінар «Сучасні арт-технології – ефективні форми соціальної роботи в галузі попередження торгівлі людьми» для педагогічних працівників – соціальних педагогів, практичних психологів, педагогів організаторів, вихователів. Під час семінару педагогічні працівники, які задіяні у навчально-виховний процесі освіти в школах-інтернатах Івано-Франківської області, систематизували свої знання та досвід з впровадження aрт-технологій в навчально-виховний процес.

25 учасників навчального семінару отримали вичерпну інформацію про сучасні Арт-технології, зокрема:
– медіа-технології (фотофільми, відеоролики, соціальна реклама, Інтернет-проекти, теле-, радіоефіри);
– прикладні технології (кола жування, інсталяція, масштабування);
– технології організації масових заходів (вуличні акції, квести, флешмоби, фестивалі);
– технології інтерактиву та соціального театру (форум-театр, соціальні мініатюри, театральні проекти, вуличні дійства) та інші.

«Основне завдання, що Карітас ставить перед собою, – це підвищення рівня усвідомленості проблеми торгівлі людьми серед дітей і особливо серед тих, які перебувають в складних життєвих ситуаціях. Адже вони знаходяться у інформаційно-залежному середовищі і таким чином є найбільш вразливими до вербування з метою торгівлі людьми.

Специфіка роботи з учнівською та студентською молоддю змушує нас шукати ефективних та дієвих методів донесення важливої інформації до дітей. Проводячи інформаційні бесіди, лекції, тренінги, переглядаючи кінофільми, ми не завжди досягаємо ефективності у своїй роботі. Сучасна молодь спонукає нас до пошуку нових методів донесення інформації про проблему, в яких би вони безпосередньо приймали активну участь. Одним із таких різновидів є застосування новітніх арт-технологій в соціальній роботі. Педагогічні працівники мали можливість відчути себе сценаристом, режисером, ведучим в процесі створення вистави форум-театру», – розповідає Наталя Козакевич, виконавчий директор місцевого Карітасу.

«Я працюю психологом в Івано-Франківському ліцеї-інтернаті для обдарованих дітей. Коли я отримала запрошення до участі в семінарі, то ніяк не могла зрозуміти, яки мчином я зможу використати арт-технології у своїй роботі. Але впродовж 2 днів завдяки семінару я отримала знання про цікавий інструмент соціальної роботи, який можна використовувати у психології також. Адже попередження злочинів торгівлі людьми серед дітей, які опинилися в складних життєвих ситуаціях, неможливе без пихологічного комфорту представників цієї цільової групи. Психологічно врівноваженою особистістю неможливо маніпулювати!», – каже п. Люба Кирилецька.

Навчальний семінар «Сучасні Арт-технології – ефективні форми соціальної роботи в галузі попередження торгівлі людьми» відбувається в рамках проекту «Ми маємо право знати більше», який буде впроваджуватися в Івано-Франківському регіоні протягом 11 місяців за фінансової підтримки Представництва Міжнародної Організації Міграції в Україні.