Image

Робота анімаційної ферми Карітасу в Коломиї набирає обертів

0 Comments

04.04.12
Восени минулого року Карітас Коломийсько-Чернівецької єпархії наважився на досить амбітний та унікальний проект ? неподалік Коломиї, в селі П’ядики, що на Івано-Франківщині, відкрили анімаційну ферму «Ковчег». Її основною ціллю є реабілітація дітей з відхиленнями в психічному та фізичному розвитку, відродження давніх вівчарських традицій та забезпечення сімейного відпочинку. Засновники ферми кажуть, що вона єдина в Україні. Фінансово допомагали коломиянам чеські партнери з містечка Оломоуц.

«Лікування тваринами вже стало звичайною практикою в медицині. Визнаними «лікарями» вважають коней, дельфінів, кішок, бджіл. Чому б до цього списку не додати овець? Тим більше, що вже є перші теорії та практичні висновки про їх корисний вплив на здоровя людини. Для карпатського регіону вівця є звичною твариною, тут людину і вівцю пов’язує багатовікова історія. Проте протягом останнього століття поголів’я цих звірів значно скоротилося, а на Коломийщині й зовсім їх не стало. Тому Карітас Коломийсько-Чернівецької єпархії вирішив змінити цю ситуацію», ? каже Сергій Трифяк, директор місцевого Карітасу.

Першими мешканцями на анімаційній фермі «Ковчег» стали вівці, а згодом в стайні з’явилися і коні. Впродовж всієї зими працівники Карітасу натхненно працювали, щоб тепер ферма могла повноцінно працювати та приносити перші результати. Найбільшою гордістю для керівників проекту є збільшення поголів’я овець. За останній місяць з’явилося на світ 18 ягнят, проте їх кількість ще має зрости. Коли остаточно відступить зимовий холод, планують стригти овець. Серед науковців вже побутує термін «овітерапія», що з латинської мови буквально означає «лікування вівцями». Курс овітерапії має три складові: продукти харчування, вовняні речі та спілкування з тваринами.

Починаються також польові посівні роботи на прилеглих до ферми полях. Досі залишається багато роботи по облаштуванню території, найближчим часом побудують манеж для коней. Одним словом, з приходом весни на життя на фермі вирує. В планах Карітасу виготовлення з овечого молока бринзи, використання шерсті, а при збільшенні поголів’я – продаж овець. Відродження такого промислу – це теж один з пріоритетів роботи ферми.

За словами Сергія Триф’яка, наші діди не уявляли свого життя без тісного співіснування з природою. Люди вміли користуватися її дарами, живучи в гармонії. Натомість зараз тваринництво в занепаді і його слід розвивати.

Анімаційна ферма «Ковчег» вже встигла стати улюбленим місцем для багатьох місцевих дітей, також для міських. На вихідні дні сюди з’їжджаються чимало сімей, щоб дати можливість дітям поспілкуватися із тваринами. Головним завданням цієї ферми є саме допомога у розвитку і підтримка дітей з особливими потребами через контакт з тваринами.

Декілька разів бували на фермі діти, які відвідують в Карітасі центр по соціальній реабілітації дітей трудових мігрантів, дітей з неблагополучних, неповних чи багатодітних сімей. Вони мали можливість допомагати випасати стадо овець та кататися на конях. Для більшості дітей це був новий досвід. З їхніх облич не сходила усмішка, вони надзвичайно емоційно сприймали спілкування з тваринами. Чекатимуть тут і звичайних дітей, яким бракує спілкування з живою природою. З цією метою споруджено рекреаційну зону для сімейного відпочинку.

«Обділеним долею дітям та їхнім батькам настільки подобаються овечки, що вони з радістю їх гладять, беруть на руки, – мовить коломиянка Оксана Рижук. – Малятка і старші дітки одразу заспокоюються, адже тварини передають їм свій спокій та добру енергію, що споконвіку є в них, адже недаремно маленьке кучеряве ягнятко ми можемо часто бачити на іконах, поруч з Ісусом Христом».

«З відкриттям ферми зросла зайнятість в селі, – каже місцевий війт Роман Сікорський. – Люди мають роботу і вже не їхатимуть світ за очі за шматком хліба, покидаючи родини. Окрім того, дуже приємно, що така велика занедбана територія стала доглянутою й служитиме людям. Думаю, що ферма «Ковчег» стане хорошим початком відродження сільськогосподарської галузі та процвітання благодійності в нас на Франківщині».

Відеорепортаж про відкриття анімаційної ферми «Ковчег» Ви можете переглянути тут.

Categories: Новини

Залишити відповідь