Десятки тисяч українців щороку стають жертвами торгівлі людьми

29.03.12
24 – 25 березня Вінницька обласна правозахисна організація “Джерело надії” провела тренінг на тему: «Управління стресом. Методи саморегуляції, як профілактика та вихід зі стресу» з циклу тренінгів “Стрес. Стресостійкість. Вихід із стресових ситуацій”. Такі заходи відбуваються в рамках проекту Карітасу України “Розвиток в Україні мережі консультативних центрів з попередження торгівлі людьми та наданню допомоги постраждалим” за сприяння українського представництва Міжнародної організації з міграції. Тренінг провела психолог і практикуючий психотерапевт Наталія Мисаченко.

Ціль тренінгу – навчитися управляти стресом відповідно до психічного типу своєї особистості та вивчення методів саморегуляції для профілактики та виходу зі стресу.

Торгівля людьми є злочином проти людяності. Вона включає акт вербування, перевезення, передачі, приховування або одержання людини за допомогою застосування сили, примусу або іншими засобами, з метою її експлуатації.

Щороку сотні тисяч чоловіків, жінок і дітей потрапляють до рук торговців людьми, в їхніх власних країнах і за кордоном.

В наш час торгівля людьми – це найшвидше зростаюча злочинна індустрія у світі. Загальний річний дохід від торгівлі людьми становить від 5 до 9 мільярдів USD. Рада Європи констатує, що «Торгівля людьми досягла масштабів епідемії за останні десять років, з річним глобальним ринком близько 42,5 млрд. USD» За оцінками ООН, близько 2,5 млн. осіб з 127 різних країн є об’єктом торгівлі людьми в усьому світі.

Після падіння «залізної завіси», колишні країни Східного блоку, такі, як Албанія, Молдова, Румунія, Болгарія, Росія, Білорусь і Україна стали основними країнами-постачальниками для торгівлі жінками та дітьми.

Спеціалісти Представництва Міжнародної Організації Міграції в Україні стверджують, що за 20 років незалежності України понад 110 тис українців постраждали від торгівлі людьми, більшість постраждалих – це жителі Сходу нашої держави. В той же час інші дослідники оприлюднюють дані, що починаючи з 1991 року, до 0,5 млн. українців були
продані за кордон.

За словами менеджерів проекту Організації з безпеки і співробітництва в Європі щороку жертвами торгівлі в самій країні стають понад 30 тисяч громадян.

Жінок, як і раніше, змушують займатися проституцією, працювати хатніми прислугами, експлуатують у текстильній та інших галузях легкої промисловості, а дітей змушують жебракувати. Більшість українських чоловіків, які стали жертвами торгівлі, змушені працювати за невелику зарплатню в Росії та інших країнах насамперед, будівельниками, у сільському господарстві або моряками.

Спеціалісти, що проводять тренінги з ініціативи Карітасу, зазначають, що ефективність переборення стресу від явища торгівлі людьми багато в чому залежить від психологічної готовності протистояти йому і від вміння керувати своїми емоціями в складних ситуаціях. Велике значення для управління стресом має знання особливостей власної психіки. Відомо, що в залежності від особливостей особистості, реакції кожної людини на стрес і симптоми проявлення стресу є доволі специфічними.

Розповідає Ірина, учасниця тренінгу: «Для мене була цінна інформація, власне, про типи особистостей, які по-різному реагують на стрес: честолюбний, спокійний, добросовісний, тип, який не відстоює свої права, життєлюбний, тривожний тип. Знаючи свій тип психіки, людина має навчитися формувати систему стратегій відновлення психічної рівноваги, навіть коли потрапляє до кризових ситуацій. Для попередження стресу, виходу зі стресу та подолання наслідків стресових ситуацій допомагають методики саморегуляції».

Експерти з громадських організацій, що роками працюють для запобігання торгівлі людьми в Україні чи займаються консультуванням, підтримкою і юридичною допомогою жертв торгівлі людьми зазначають, що торгівля людьми — явище глобальне. Воно суттєво впливає на країни, що знаходяться в стані політичної та економічної трансформації або постконфліктного стресу, які в основному і є країнами походження для всесвітнього кримінального процесу торгівлі людьми.

Людей, що живуть в скрутних умовах, приваблює можливість поліпшення свого життя в багатших і розвиненіших країнах, а в той же самий час в країнах призначення зростає попит на низькооплачуваних робочих в нелегальних трудових секторах економіки, а також в легальних трудових секторах з низькою заробітною платнею.

В сьогоднішніх реаліях українського суспільства важливим є об’єднання сил організацій «третього сектору», міжнародних експертів із протидії торгівлі людьми і працівників профільних державних установ.