Image

Немає жодного значення, чому люди опиняються на маргінесі суспільства, ? кожен з нас відповідальний за їх добробут і соціалізацію

0 Comments

27.03.12
Внаслідок аномальних для Центральної та Східної Європи холодів та завдяки допомозі благодійників із Німеччини та Відня (які гарантували виділення 30, 000 EUR та 20,000 EUR відповідно)організації Карітасу в Україні забезпечили 12 пунктів обігріву і харчування для майже 1, 5 тис. потребуючих осіб.

Протягом січня-лютого 2012 року українці пережили дуже холодну зиму, якої не було останні 6 років ? температура вночі становила близько 30? C. Характерна здебільшого для Східної України холодна погода охопила також західний і південний регіони. Внаслідок цього у багатьох містах України виникли проблеми із опаленням, водопостачанням та електропостачанням, курсуванням громадського транспорту і доступом до віддалених населених пунктів, завдано чималих збитків муніципальній інфраструктурі міст України, малим господарствам. Найбільше проблем, звісно, випало на долю людей бідних, пристарілих, хворих, самотніх, безпритульних, узалежнених від алкоголю чи наркотиків, малозабезпечених дітей і молоді.

Мета акції Карітасу України – забезпечити гарячим харчуванням, медикаментами і теплим одягом осіб, які потерпають від холоду, попередити випадки переохолодження, надати першу медичну допомогу постраждалим, також психологічну підтримку.

Працівники і волонтери Карітасу зініціювали додатково відвідування і забезпечення необхідними медикаментами одиноких малозабезпечених людей похилого віку вдома, огляд фельдшерами, користування душовими кабінами для безпритульних в соціальних центрах Карітасу, розповсюдження інформації про місця обігріву, надавали соціальні і юридичні консультації. Допомога реалізовувалася як на базі соціальних центрів Карітасу, так і за допомогою мобільних автомобільних пунктів, в розміщених і спеціально облаштованих наметах поблизу залізничних вокзалів і в міських центральних парках міст України.

Розповідає 65-річний Петро, що протягом багатьох років є безпритульним і проживає в Івано-Франківську: «Якби не Карітас, я б, певно, замерз і помер. Знаєте, за безліч років життя на вулицях я навчився давати собі раду та ще й помагати друзям, але цього року зима надто сувора. Та й ті, хто нами переважно опікуються, не мають вже коштів та потрібних речей, аби нас зігріти, нагодувати, полікувати. Я надто старий, аби боротись за життя, яке не бореться за мене».

За час реалізації 2-тижневого проекту (у деяких регіонах організації Карітасу здійснювали дану роботу довше) в тісній співпраці із міською владою, службами Міністерства надзвичайних справ України, партнерськими організаціями і християнськими спільнотами, Карітас у різних регіонах України забезпечив потребуючим під час аномальних морозів понад 12 тисяч обідів. Втілення даного проекту дозволило також виявити людей, що потребують негайної опіки і матеріальної допомоги, консультування.

«Завдяки підтримці іноземних благодійників Карітас України отримав можливість допомогти майже 1, 5 тис. потребуючих людей, що потерпали від аномальних холодів. Всі регіональні організації Карітасу України мають багатий досвід функціонування благодійних їдалень, пунктів видачі гуманітарної допомоги, також періодично отримують благодійні пожертви ліками, які передають потребуючим малозабезпеченим людям.

За даними українського Міністерства надзвичайних справ під час аномальних морозів в Україні близько 4 тис. опалювальних наметів були створені по всій країні, щоб забезпечити необхідне житло для безпритульних людей та інших нужденних, проведено понад 4 тис. патрульних рейдів, під час яких було виявлено майже 5 тис. осіб, які потребували сторонньої допомоги, понад 150 осіб померли від переохолодження (очевидно, що ця цифра є заниженою, оскільки не включає тих, хто помер через ненадання медичної допомоги та загострення хронічних захворювань).

Працівники регіональних організацій Карітасу у різних регіонах України зазначали про недостатню і незадовільну роботу місць обігріву, створених державними установами, також кажуть, що безпритульні люди побоювалися іти в такі місця у зв’язку з їх контролюванням органами безпеки.

Якби не робота Карітасу в Україні та інших громадських і благодійних організацій, ? наслідки непогоди були б значно прикрішими. Питання в одному ? доки українські соціальні проблеми фінансуватимуть іноземці, а не вітчизняні заможні особи чи соціально відповідальні підприємства і громадяни назагал? Як члени єдиного суспільства, як одна громада, ми повинні звернути особливу увагу на проблеми потребуючих і безпритульних людей, особливо в час скрутних обставин і непогоди. Немає жодного значення, яким чином ці люди опинилися поза суспільством, ? так склалося їхнє життя і кожен з нас відповідальний за це», ? зазначає Анатолій Козак, генеральний секретар Карітасу України.

Карітас України висловлює щиру і подяку донорам, волонтерам, партнерам за їх небайдужість до чужого горя, милосердя, турботу й увагу до нужденних.

Categories: Новини

Залишити відповідь