Image

Уряд України спільно з представниками громадських організацій визначить стандарти надання соціальних послуг населенню

0 Comments

07.03.12
Нині в Україні діють досить багато громадських і благодійних організацій, які допомагають найбільш вразливим категоріям населення (інвалідам, людям похилого віку, дітям-сиротам, неблагополучним сім’ям). Вони тісно й результативно співпрацюють з профільними міністерствами та установами, однак часто на заваді повноцінній роботі цих організацій стають бюрократичні перепони. Тому громадські організації України нині закликають уряд прийняти нормативні акти, які б юридично закріпили всі аспекти їх діяльності. Адже у сфері соціальної допомоги населенню громадські і благодійні організації не конкуренти державі, а партнери.

Саме це питання було одним з основних під час консультацій 24 лютого Прем’єр-міністра України Миколи Азарова з керівництвом всеукраїнського громадського соціально-політичного об’єднання «Національна Асамблея інвалідів України», міжнародного благодійного фонду «Карітас України», міжнародної благодійної організації «Кожній дитині», благодійної організації «Місто щасливих дітей», всеукраїнської громадської організації «Коаліція захисту прав інвалідів та осіб із інтелектуальною недостатністю», громадської організації «Турбота про літніх людей».

Глава уряду пообіцяв, що профільні міністерства займуться розробкою законодавчої бази, аби громадські організації могли безперешкодно допомагати малозахищеним верствам населення.

Крім того, врахувавши зауваження співрозмовників, М. Азаров пообіцяв, що уряд посилить координацію роботи з благодійними та недержавними установами. За його словами, до цієї роботи долучатимуться практично всі міністерства.

Водночас Прем’єр-міністр закликав усі громадські організації, що надають соціальні послуги, створити власний консультативний орган для роботи з Кабінетом Міністрів – певне об’єднання для більш тісної співпраці з Урядом у вирішенні питань соціально незахищених громадян. На його думку, це значно полегшить співпрацю, зокрема щодо реформування системи соціального захисту населення.

На зазначеній зустрічі йшлося також і про фінансові аспекти роботи організацій «третього сектору» в Україні. Зауважимо парадокс, що Карітас України, який понад 20 років займається національними програмами надання соціальних послуг населенню України, адвокатує права мало захищених, розвиває громадянське суспільство, понад 90% свого фінансування отримує з-за кордону.

Представники громадськості підкреслили, що було б доцільно впровадити систему тендерів на надання соціальних послуг недержавними організаціями. Зі свого боку прем’єр-міністр України запевнив, що принципи такого співробітництва і його фінансування будуть вироблені.

Водночас М. Азаров попросив громадські організації посилити контроль за роботою державних соціальних установ (дитячих інтернатів, будинків для людей похилого віку тощо). Крім того, попросив допомогти у вирішенні питання цільового та оптимального розподілу державних коштів для малозабезпечених громадян: «Іноді ми не можемо довести гроші до тих, хто найбільше їх потребує. Тут нам може допомогти громадськість».

Насамкінець глава уряду пообіцяв, що працівники Секретаріату Кабміну ретельно проаналізують всі озвучені пропозиції та підготують висновки щодо їх реалізації. Також Микола Азаров дав доручення профільним міністерствам та керівникам державних адміністрацій посприяти роботі громадських організацій. «Думаю, через 3-4 місяці ми з вами ще раз зустрінемося і ви скажете мені в очі, як і що змінилося», — пообіцяв Прем’єр-міністр.

Переглянути відео із зустрічі Прем’єр-міністра з громадськими організаціями Ви можете тут.

Categories: Новини

Залишити відповідь