Представники Карітасу Чехії зустрілися із представниками української влади у Коломиї

24.02.12
Декілька років минуло з часу підписання угоди про співпрацю між Карітасом Коломийсько-Чернівецької єпархії та Коломийською міською радою. Певні кроки в напрямку спільних дій було зроблено. Щоб пожвавити цей процес, на Коломийщину завітали гості з Чехії: Вацлав Кєпрт, директор архієпархіального центру Карітас Оломоуц та о. Ростислав Стройвус, заступник директора гуманітарного відділу Карітас Оломоуц. В рамках візиту чехи також зустрілися з головою Коломийської районної адміністрації Михайлом Негричем.

На початку зустрічі з міським головою Коломиї Ігорем Слюзарем гості з Чехії розповіли про роботу Карітасу в Чехії. Вацлав Кєпрт поділився досвідом, по який в свій час чехи їхали до країн Західної Європи – Німеччини, Голландії, Бельгії. «Ми допомагаємо вам зараз для того, щоб потім коломияни могли самі собі допомогти», – зазначив гість із Чехії.

Карітасу Чехії близько 20 років. Архієпархіальний центр Карітас Оломоуц в своєму підпорядкуванні має 30 самостійних Карітасів. Приблизно 200 соціальних проектів діє в Чехії, над якими працює 1600 працівників.

Досягти таких результатів не вдалося відразу, пройдено далеку дорогу, допущено багато помилок при організації і реалізації деяких проектів. Саме тому чехи прагнуть передати українським колегам свій досвід, щоби не повторювати помилок, щоби ефективніше працювати та мати змогу допомагати більшій кількості потребуючих людей.

«Карітас в Коломиї добре розвивається, йде у вірному напрямку, має добрі перспективи і гарний стиль роботи. Для нас це дуже важливо, – відмітив важливість співпраці Вацлав Кєпрт. – За допомогою малих проектів, реалізованих на Україні, хочемо показати, що можливо робити набагато більше. І найбільшої ефективності досягається у тандемі із місцевою владою.

Вже дев’ять років поспіль їжджу з робочими візитами на Україну і бачу значний прогрес. Можу сміло провести паралель зі своєю країною в пострадянський період. Тоді теж було досить важко починати реанімувати соціальну сферу, але все можливо за умови важкої праці».

Міський голова запевнив гостей у готовності співпрацювати з Карітасом. За його словами, місцева організація Карітасу є найпотужнішою організацією міста, яка цілеспрямовано працює для допомоги потребуючим людям, яких в Коломиї, на жаль, є чимало. Він нагадав про нещодавно відкритий спільними зусиллями Карітасу та влади реабілітаційний центр для дітей з вадами.

Бачив на власні очі, як працює вся система Карітасу в Чехії Ігор Граділь, заступник міського голови з гуманітарних питань. Він відвідав чимало соціальних закладів для людей, які потрапили у складні життєві ситуації, побувавши в декількох містах у рамках візиту в Чехію.

Вацлав Кєпрт запропонував довгострокову співпрацю з трьох сторін: Карітасу Оломоуц, Карітасу Коломийсько-Чернівецької єпархії та місцевої влади. Формула успіху при реалізації будь-якого проекту лежить в основі співпраці багатьох організацій та установ. Михайло Негрич відразу ж схвально відреагував на таку пропозицію та проявив ініціативу. Він запросив до співпраці при створенні в районі двох реабілітаційних центрів для дітей з вадами.

Після розмови Михайло Негрич запропонував на власні очі переконатися в тому, що соціальна сфера на Коломийщині розвивається. Спершу гості мали можливість оглянути Коломийську центральну районну лікарню, а потім завітали в село Ковалівка, де діє територіальний центр з обслуговування населення. Чехи залишилися задоволені побаченим і запросили коломиян відвідати Чехію, щоб також мати можливість ближче познайомитися зі стилем їхньої роботи та для окреслення планів на майбутнє.