Блаженніший Святослав взяв участь у Святій вечері із підопічними дітьми київського Карітасу

26.01.12
18 січня у надвечір’я свята Богоявлення на щедрий вечір Блаженніший Святослав Шевчук розділив святкову трапезу із підопічними Карітасу Київ. Серед учасників святої вечері, окрім Патріарха Української Греко-Католицької Церкви та директора київського Карітасу о. Романа Сиротича, були присутні близько 70 осіб, серед яких «діти вулиці», діти із кризових та малозабезпечених сімей, діти-інваліди та інші соціально незахищені неповнолітні, якими опікується місцевий Карітас.

Патріарха, який прибув із секретарем о. Олегом Олексою, щоб розділити радість Богоявлення Господнього, зустріли у соціальному центрі Карітасу Київ адміністрація, працівники та підопічні хлібом та сіллю на вишитому рушнику. Директор у своєму короткому привітальному слові висловив радість та подяку за те, що у такий величний день до потребуючих дітей завітав на свят-вечірню трапезу їх батько і Глава Церкви Блаженніший Святослав. «Це показує нам, що для Вас, як і для всієї Церкви, бідні та потребуючі люди і діти не є байдужими, але дорогими, бо Ви, попри всю свою зайнятість, як господар і батько сьогодні є з нами. Це додає нам впевненості та запалу до праці», ? сказав о. Роман Сиротич.

Після привітання Патріарха відбулася робоча зустріч із директором, а згодом розпочалася Свята вечеря, яку своїм співом колядок та щедрівок звеличили бандуристи під керівництвом Мирослави Кардаш із храму св. Миколая Доброго на Подолі. Блаженніший Святослав колядував і щедрував разом з усіма присутніми дітьми, і на здивування більшості, навіть знав, яких композиторів твори виконували бандуристи.

До уваги присутніх було представлено театралізований вертеп, який приготували самі підопічні діти разом із своїми опікунами ? координатором праці дитячих програм, психологом та соціальним працівником.

Трапезу розпочали із спільної молитви та привітального слова Патріарха, який у зрозумілий спосіб відкрив дітям значення щедрого вечора та свята Богоявління, побажавши миру у серцях, взаєморозуміння та поваги один до одного. Підсумовуючи особливу зустріч, Блаженніший усім побажав: «Будьте щедрими, як і наш Господь. Саме ваші усмішки нехай будуть проявами оцієї щедрості, яка до вас повернеться та помножиться».

Згодом було розділення спільної просфори та споживання традиційних для українського свят-вечірнього столу дванадцяти страв – куті, пампушків, вареників і голубців, борщу і капусти, риби та інших смаколиків. Не переставали лунати колядки та щедрівки, панувала тепла родинна атмосфера.

«Зворушливо було спостерігати за дітьми, багато з яких чи не вперше були на такій святій вечері, а тим більше бачили таким близьким для себе Патріарха, який колядував, усміхався до них, говорив із ними – був простим і був із ними», ? каже соціальний працівник місцевого Карітасу Славко Федчев.

На завершення усім дітям від Патріарха Святослава було роздано книги та пакуночки із різдвяними презентами. Із повними руками, зігрітими серцями, усміхненими обличчями та словами вдячності діти не хотячи розходились, покидаючи соціальний центр Карітасу.

«Від свого імені та імені всіх дітей хочу висловити щиру подяку Блаженнішому Святославу за присутність, благословення та добре слово, також преосвященному владиці Богдану Дзюраху за сприяння та підтримку, всім людям доброї волі, які спричинилися, щоб ця свята і Богоугодна вечеря відбулася.

Завдяки цьому десятки дітей відчули свою потрібність та радість, побували у атмосфері родинного тепла. Усіх бажаючих запрошую до діл милосердя, які спільними зусиллями можемо втілювати у нашому суспільстві серед бідних, хворих та потребуючих.

Для цього можна звернутися до мене чи у наш благодійний фонд за телефоном 097-1945911 і вияснити, в який саме спосіб Ви зможете стати благодійником», ? завершує свою розповідь директор Карітасу Київ о. Роман Сиротич.