Image

Особливості святкування Нового року в підвалі київською безпритульною молоддю

0 Comments

24.01.12
В часі святкування новорічних і різдвяних свят працівники Карітасу Київ завітали в гості до групи молодих людей, що не мають певного місця проживання. Соціальний працівник В’ячеслав Федченков розповідає: «В день Св. Миколая ці потребуючі діти отримали подарункові пакети від Карітасу, а тепер вони запросили нас до свого житла, щоби разом прикрасити ялинку, загадати особливі побажання, розділити святкове пригощання.

Напередодні візиту працівниками київського Карітасу до «дітей вулиці» діти з нашого соціального центру спеціально створили прикраси для цього заходу: гірлянди, сніжинки, паперові фігурки. І коли ми прийшли в гості, ? діти з радістю розвішали прикраси на імпровізовану ялинку. А під ялинкою поставили «стілець бажання», щоби все, що лиш задумується, успішно збувалось. У повітрі підвалу витав запах мандарин і святкового настрою.

Знаю, що для багатьох людей це виглядає, як сарказм співчуття або ж жаль. Але ця молодь і діти живуть по-своєму, як вміють, як вони навчились, як склалось в міру певних несприятливих обставин. Вони ? на відмінну від багатьох дорослих і забезпечених людей ? не соромляться своїх проблем і скрути».

«За останні 10 років безпритульність та бездоглядність зменшилась удвічі. Це пояснюється тим, що вносилися зміни в законодавство України щодо належного виховання з боку батьків, з ними проводилася профілактична робота, і тому на сьогодні дітей і молоді на вулицях поменшало», – сказала нещодавно в ефірі Радіо Свобода заступник начальника Управління кримінальної міліції у справах дітей МВС України Уляна Котлярова.

З даними кримінальної міліції щодо зменшення кількості «дітей вулиці» погоджується і Славко Федченков. Він каже, що за статистикою 2005-2006 років з вулиць вилучались десятки тисяч дітей, а зараз це тисяча. Також і працівники регіональних організацій Карітасу України кажуть, що у великих містах України – Києві, Донецьку, Дніпропетровську – зараз на вулицях живуть сотні дітей, а не тисячі, як це було усередині 90-х. Це результат реалізації державної програми з подолання бездоглядності й зміни ставлення суспільства до цієї проблеми, також величезний обсяг роботи громадських організацій.

Малолітні господарі підвалу підбадьорювали активніше фотографувати житло, показували весь свій нехитрий побут. Але гостина для працівників Карітасу і новорічне святкування в одному із київських підвалів тривали недовго. Розповідають, що нудить через важке і несвіже повітря в підземеллі, сирість і холоднечу.

На прощання безпритульні молоді люди побажали вдалого нового року і частіше заходити до них в гості. «Зусилля спеціалістів соціальної роботи в урядових та недержавних службах спрямовані на повернення дітей та молоді до нормального життя в суспільстві. Але й суспільство зі свого боку має бути відкритим до їх повернення», ? завершив свою оповідь про святкування Нового року в підвалі київською безпритульною молоддю В’ячеслав.

Categories: Новини

Залишити відповідь