Image

Який вплив і перспективи має трудова міграція в Центральній і Східній Європі?

0 Comments

01.12.11
Карітас України долучився до участі в міжнародній конференції «Соціальний та економічний вплив міграції: Центральноєвропейські та Східноєвропейські перспективи». Організатором і приймаючою стороною заходу було Міністерство праці та соціальної політики Польщі, спільно з Єврофондом (Європейською Фундацією для покращення умов життя та умов праці).
Учасниками конференції були представники інституцій ЄС, національних урядів, а також експерти неурядового сектору, відповідальні за питання міграції та інтеграції.

«Президентство Польщі надає унікальну можливість дослідити надзвичайно складні наслідки трудової міграції з Центрально- та Східноєвропейських перспектив. А Єврофонд володіє об’ємним та сучасним досвідом проведення міграційних досліджень.

Отож, для Карітасу України це було цінною можливістю ? побувати на конференції, спрезентувати наш досвід і роботу з подолання негативних наслідків міграції, здобути нові цінні контакти і знання», ? каже Ростислав Кісь, менеджер міграційних проектів Карітасу України.

Перший день конференції у Варшаві був сфокусований на соціальних наслідках міграції, їх впливові на сім’ї, дітей та старших батьків мігрантів, які потребують стороннього догляду. Другий день присвячувався масштабам та типам міграційних потоків до країн Центральної та Східної Європи.

Представники Карітасу України ? Ірина Брич та Ростислав Кісь ? представили діяльність фонду, спрямовану на подолання негативних наслідків міграції для українського суспільства ? роботу реінтеграційних проектів і соціальних центрів для дітей трудових мігрантів. Унікальна практика Карітасу України, викликала жваву дискусію серед учасників конференції.

Досвід українського Карітасу дійсно масштабний і специфічний ? впродовж багатьох років регіональні і національна організації Карітасу допомагають сотням людей, що постраждали в Україні від неврегульованих міграційних процесів. Батьки покидають власних дітей і пристарілих батьків, розпадаються подружні пари, руйнуються сімейні стосунки і цінності, погіршується демографічна ситуація, змінюються гендерні ролі у сім’ї та суспільстві та інше. В комплексі усе це суттєво видозмінює наше суспільство і сприяє його деградації у багатьох розрізах.

В той час Карітас України завдяки підтримці організацій Карітасу з Іспанії, Франції та Швейцарії сьогодні Карітас України утримує 7 соціальних дитячих центрів у різних містах Західної України, які широко охоплені міграційними процесами: у Івано-Франківську, Коломиї, Стрию, Дрогобичі, Бродах, Бориславі та Нововолинську. Приблизна кількість дітей, які користуються послугами центрів – 500 осіб.

Також завдяки глибинним дослідження контексту і проблематики побуту українських мігрантів за кордоном, український Карітас вже більше 5 років виконує проекти, що мають на меті репатріацію та реінтеграцію українських трудових мігрантів, які добровільно вирішили повернутися з країн Європейського союзу до України.

У вересні 2008 року в рамках проекту ERSO була створена Українська мережа солідарності, що налічує 30 партнерських організацій в 15 областях України з координаційним центром у Львові. Ця структура значно полегшила реалізацію мети реінтеграційних проектів, яка полягала у наданні соціальної, інформаційної, психологічної підтримки, правової та матеріальної допомоги для реінтеграції українських мігрантів, які бажають повернутися на Батьківщину. У 2011 році Карітас України виконує також проект STAVR. Мета проекту – сприяння успішній реінтеграції мігрантів, що повернулися з Бельгії, через надання кваліфікованої допомоги.

Ірина Брич, координатор проекту STAVR в Україні, каже: «Трудова міграція, вирішуючи економічні проблеми окремої сім’ї, водночас залишає негативний соціальний відбиток, як на ті й ж родині, так й на українському суспільстві загалом. Лише адекватна міграційна політика України та приймаючих країн зможе вирішити цю проблему.

Карітас України продовжуватиме впроваджувати свою успішну практику та співпрацюватиме з іншими зацікавленими сторонами для досягнення позитивних змін в українському суспільстві».

Categories: Новини

Залишити відповідь