Image

Близько сотні неповносправних осіб мали спільну зустріч у Львові

0 Comments

24.10.11
З вересня в Карітасі України стартував студентський міні-проект «Соціальна інтеграція людей з вадами розумового розвитку». Ініціативу підтримала Львівська Освітня Фундація і, зокрема, студентки факультету соціальної роботи Національного університету «Львівська політехніка» Мар’яна Монич, Куляс Олена, Гаврилюк Наталія.

Метою даного проекту є інтеграція людей з особливими потребами в суспільство через проведення певних заходів, які організовують студентки – відвідування закладів культури в своїх містах, екскурсії та зустріч усіх учасників центрів та їхніх батьків у Львові, спільне дозвілля і розваги.

А 13 жовтня відбулась очікувана подорож молоді з особливими потребами із осередків Карітасу в м. Стрий, м. Івано-Франківськ, м. Дрогобич до Львова.Майже 90 молодих людей із вадами розвитку, волонтери та батьки були залучені до даного заходу.

Програма зустрічі була вельми цікавою і насиченою. Все розпочалось із зустрічі біля Ратуші на площі Ринок. Радості не було меж, адже давно вже не було змоги зустрітись всім разом, ділитись враженнями. Друзі вітали та обіймали однин одного, а студенти тим часом допомагали їм причепити бейджики та знайомили всіх поміж собою. Об 11 годині розпочалась екскурсія Львовом на спеціальному екскурсійному трамваї.

Для друзів із Стрия та Дрогобича це був перший досвід такої мандрівки, що залишило незабутні спогади та приємні враження! Місто, де поєднались культурні традиції різних народів, цікаві архітектурні стилі полонило усіх своєю чарівністю та автентичністю. Подорож по місту та надзвичайно цікава екскурсія відбулась завдяки благодійній ініціативі організації «Чудо тур».

Продовжився славний день для людей з особливими потребами завдяки сприянню директора МО «Дзига» Маркіяна Іващишина обідом в ресторані «Квартира 35» на вул. Вірменській. Тут спілка львівських митців спрезентувала і запропонувала проект співпраці «Від Романа до Йордана». Художники представили свій минулорічний досвід і закликали неповносправних осіб долучитись до творчих майстер-класів по роботі із глиною, керамікою, текстилем, іконописом найближчими місяцями.

Керівник проекту «Від Романа до Йордана» Оля Кравченко каже: «Ми б хотіли зробити львівське Різдво автентично соціальним! Митці і неповносправні особи вкладуть у свою роботу власний стиль та манеру, а також відчуття і бачення Різдвяних свят. Згодом ці роботи можна буде переглянути і придбати у низці львівських кав’ярень і галерей».

На завершення зустрічі молодь Центрів відвідали Театр юного глядача, виставу «Олівер Твіст».

За словами Людмили Сухарєвої, керівника проекту «Мережа центрів дозвілля та соціальної адаптації для людей з вадами розумового розвитку» Карітасу України: «Проведення спільних зустрічей для нашої молоді із різних центрів мають велику цінність. Адже важливими елементом в інтеграції неповносправних осіб в суспільство є їх безпосередня участь в суспільному житті та поява в громадських місцях.

Це також сприяє не тільки сприйняттю особи неповносправної , але і толерантному ставленню до неї. Так само зустріч молоді із різних осередків допомагає їм в спілкуванні, в розумінні того, що вони не поодинокі в своїх містах чи містечках».

Categories: Новини

Залишити відповідь