Image

Антикризовий проект Карітасу допоміг понад 200 малозабезпеченим прикарпатцям

0 Comments

07.12.11
“Хочеться просто сказати велике спасибі людям із добрим серцем”, – відгукується про антикризовий проект івано-франківського Карітасу Іван Жовнір, мешканець села Голинь. Пан Іван — один із 202 прикарпатців, які отримали продукти харчування та медикаменти від Карітасу у рамках програми адресної допомоги. Проект тривав з 20 травня до 20 листопада за підтримки міжнародного фонду “Відродження”(МФВ).

Працівники Карітасу Івано-Франківськ УГКЦ здійснили нелегку роботу в рамках проекту “Розширення спектру соціальних послуг для одиноких та малозабезпечених людей похилого віку шляхом надання адресної соціальної допомоги у вигляді продуктів харчування та медикаментів”. За півроку вони відвідали від хати до хати найменш забезпечених прикарпатців, більшість з яких які мешкають у найвіддаленіших селах краю, а тому як ніхто інший потребують допомоги та уваги.

Допомогу від Карітасу завдяки МФВ отримали одинокі малозабезпечені люди віком від 55 до 93 роки, які не мають можливості розраховувати на догляд та підтримку з боку рідних. Сьогодні вони дякують Карітасу за неабияку підтримку, яка допомогла їм покращити власне здоров’я та якість життя.

“Шановні працівники Карітасу! Щиро дякуємо Вам, низький уклін, за таку велику допомогу, яку надали ви. Нам, одиноким людям, приємно, що ще хтось має таке щире серце. Ліки і продукти, які ви нам привезли, зробили велику справу. Зігріли старечі серця, “лікували наші душі”, оповили теплом і увагою. Любити ближніх своїх нас учив сам Ісус Христос — про це знають усі, але, на жаль, не кожен спішить підтримати тих, хто опинився у скрутному становищі.

На щастя, є люди, яким не байдужа доля інших. Серед них і Ви. Хочеться просто сказати велике спасибі людям з добрим серцем!”, – написали у своєму листі Жовнір Іван та Оленюк Іван, с.Голинь, с. Середній Угринів, з Калуського району Івано-Франківщини.

Подяку працівникам Карітасу висловила й мешканка Івано-Франківська Ганна Маланюк: “Щиро дякую Вам за Вашу почесну працю, за те тепло душі і серця, яким ви зігріваєте наші самотні доля. Я дуже хвора людина, багато грошей витрачаю на ліки. Ця допомога для мене значна, бо я таким чином зекономила гроші на заготівлю овочів на зиму, так як іншої допомоги не маю”.

На початковому етапі проекту, коли відбувалось перше відвідування набувача проекту з метою визначення його потреб, було виявлено, що люди – особливо жителі сільської місцевості – потребують консультацій медичних працівників щодо вживання медичних препаратів, заходів профілактики хронічних захворювань, раціону харчування і режиму дня.

Саме тому під час розвезення адресної допомоги соціального працівника проекту завжди супроводжував медичний працівник Інформаційно-консультативного центру соціально-медичного підрозділу “Домашня опіка”, який надавав індивідуальні кваліфіковані консультації для підопічних.

«Основне завдання, яке ми ставили перед собою — це покращення якості життя для цих більш як 200 самотніх та малозабезпечених людей, що перебувають у кризових умовах життя. Найприємніше було спостерігати, як змінюється ставлення до життя у людини, яка отримала допомогу.

Ми побачили, що для пристарілих осіб подекуди набагато важливішою є виявлена увага, приділені особисто їй хвилини спілкування. Ми досягнули мети проекту — покращили доступ людини у похилому віці до забезпечення її фізіологічних потреб, надавши у допомогу продукти харчування, медикаменти та засоби догляду.

Але є й інший позитивний результат: для старенької людини ця допомога – ознака того, що вона не самотня та не відкинута суспільством”, – поділився враженнями від реалізації проекту соціальний працівник Микола Мазурик.

Categories: Новини

Залишити відповідь