Image

Проблеми дітей-сиріт

0 Comments


Україна без сиріт – це можливо?
24.04.2010
22 квітня на прес-конференції «Кожній дитині-сироті потрібна родина» було повідомлено про те, що в Україні 30 тисяч дітей потребують усиновлення. Проте деякі експерти переконані, що також треба зосереджуватись на вирішенні конкретних проблем всередині рідної сім’ї.



* На фото вихованці дитячого будинку «Пресвята родина» разом з директором –  Наталією Мисулою.
 
Під час заходу заступник міністра України у справах сім’ї, молоді та спорту Світлана Толстоухова повідомила, що в Україні 30 тис. дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, потребують усиновлення.
Начальник Служби у справах дітей Київської міськдержадміністрації Микола Кулеба зазначив, що за даними міжнародних досліджень, дитина, яка виховувалася впродовж шести місяців у державному закладі, має досить серйозні вади психічного, емоційного і навіть фізичного характеру, і часто сім’ї, які беруть на виховання таких дітей, зустрічаються з досить серйозними проблемами. Посадовець розповів про столичний досвід Міського центру дитини, що працює більш як два роки і був спеціально створений для того, аби навчати саме сім’ї та усиновлювачів долати проблеми різного характеру.
«На своєму досвіді ми побачили, наскільки психологічно складно сім’ї, яка виявила таке бажання (виховувати дитину), і наскільки гостро вона відчуває будь-які бюрократичні механізми…», – підкреслив М. Кулеба. На думку чиновника, сьогодні маємо сім’ї, які воліють ще навчатися далі та отримувати постійні консультації спеціалістів, просять надати їм соціальний супровід, а також можливість зустрічей усиновлювачів для обміну досвідом.
На думку координатора програми Карітас Київ «Діти вулиці» Ольги Байдарової, також ефективною боротьбою із сирітством стане зосередження уваги на вирішенні проблем всередині рідної сім’ї. «Багато дітей, що перебувають в інтернатах мають живих батьків», – додає експерт. Україна зараз переймає досвід західних країн щодо усиновлення, проте не має достатньої кількості кваліфікованих фахівців, які можуть готувати батьків до усиновлення. «Це дуже серйозне питання, бо непроконсульвована сім’я може бути непідготовлена до труднощів та відмовитися потім від дитини», – каже О. Байдарова.
Читати інтерв’ю «Нам треба допомагати дитині комплексно» з Ольгою Байдаровою.

При написанні статті використовувалися матеріали Укрінформ.

Categories: Новини

Залишити відповідь