Image

«Зараз одна машина дров коштує 16-18 тис. грн. А пенсія 4 тисячі»: історії бенефіціарів прифронтових областей 

Прифронтові міста і села продовжують готуватися до зими. А вразливим групам населення і надалі допомагають зокрема через проєкт «Зимова допомога: Підтримка вразливих домогосподарств, що постраждали від війни на сході та півночі України».  

Видають грошову допомогу на комунальні послуги та тверде паливо. Це відбувається через Карітас Харків, Карітас Суми та Карітас Полтава. А проєкт реалізується за підтримки Католицької Служби Допомоги (CRS).

75-річна Зінаїда Петрівна ‒ пенсіонерка і вдова. Вона живе в м. Барвінкове, що на Харківщині. Через повномасштабне вторгнення в 2022 році жінка була змушена покинути свій дім. Але за пів року, коли українські війська відсунули російську армію подалі від міста, Зінаїда Петрівна вирішила повернутися додому. Її оселя зазнала пошкоджень, проте залишилась у стані, що дозволяв там мешкати. Але як на зиму забезпечити себе теплом?  

До 2014 року, на думку Зінаїди Петрівни, забезпечити безперебійне пічне опалення було набагато легше завдяки доступності вугілля, що видобували неподалік у Донецькій області. З початком гібридної війни у 2014 році та окупацією Донеччини, місцевим довелось переходити на опалення дровами, яке є набагато дорожчим порівняно з вугільним. 

Наразі ситуація з дров’яним опаленням ускладнилась тим, що околишні ліси заміновані, й мешканцям доводиться замовляти доставку деревини з інших громад.  Таке тверде паливо дороговартісне, і людям з вразливих категорій важко власними силами його закупити. 

«Зараз одна машина дров коштує 16-18 тис. грн. Я живу лише на пенсію. А пенсія 4 тисячі. Коли помер чоловік, я навіть господарство перестала тримати, бо не вигідно. Дуже важко з однієї пенсії прогодувати», ‒ ділиться пані Зінаїда. 

У рамках проєкту «Зимова допомога: Підтримка вразливих домогосподарств, що постраждали від війни на сході та півночі України» Зінаїда Петрівна отримала фінансову допомогу на купівлю необхідної кількості дров. Тому в осінньо-зимовий період бенефіціарка матиме стабільний обігрів оселі. 

Надія Петрівна ‒ мешканка Піщанського старостинського округу, що на Сумщині. Вона теж хвилювалася за свою підготовку до зими. 

«Я не знаю, якою буде зима. Від ворога можна очікувати, що завгодно. Вони б’ють по найболючішому: удари по інфраструктурі стали постійними. Боїмося», ‒ зізнається бенефіціарка.  

Жінка розповідає, що після перенесеної операції вся її невеличка пенсія йде на ліки. Але завдяки проєкту «Зимова допомога» тепло в будинку Надії Петрівни буде. Адже жінка звернулася до Карітасу Суми за оформленням допомоги у вигляді зимової субсидії. Ці кошти мають допомогти пані Надії перезимувати у теплій хаті. 

«Я дуже вдячна за цю підтримку, бо для мене це реальна допомога», ‒ Надія Петрівна ледь стримує сльози. Бо за своє життя вона натерпілася чимало. Її донька має інвалідність, бо у 16 років перенесла інсульт. Сина вдарила блискавка і він був на межі життя та смерті.  

Тепер діти виросли, роз’їхалися з батьківської хати, виховують власних дітей. У Надії Петрівни невеличке господарство: десять курочок, пес та два коти. За ними вона доглядає самостійно. І хоча в її стані важко ходити, але жінка не втрачає оптимізму: «Дякую, що підтримуєте нас ‒ стареньких і не залишаєте напризволяще». 

Наразі 3 086 жителям Харківщини, Сумщини та Полтавщини допомогли підготуватися до теплого зимування в межах проєкту «Зимова допомога: Підтримка вразливих домогосподарств, що постраждали від війни на сході та півночі України». Ми дуже вдячні Католицькій Службі Допомоги (CRS) за цю підтримку українців у такий непростий для нас час! 

А мережа благодійних організацій Карітас України продовжує допомагати тим, хто цього потребує.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проєкт – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: Новини