“Щоб підвищити ефективність нашої допомоги” проєкт “Багатосекторальна допомога постраждалим від війни в Україні” (BHA2) провів захід для аналізу й покращення своєї діяльності

Подія відбувалась 23-27 вересня 2024 року в Львові. У ній взяли участь представники з п’яти локацій реалізації проєкту. Головна мета — обмін досвідом та розробка плану покращення роботи “Багатосекторальної допомоги постраждалим від війни в Україні” (BHA2) в майбутньому.

“Багатосекторальна допомога постраждалим від війни в Україні” (BHA2) фінансується незалежним агентством федерального уряду США USAID з податків американського народу. Катерина Свириденко, проєкт-менеджерка BHA2, розповіла про діяльність проєкту:

“Наш проєкт охоплює 4 ключових напрямки допомоги. Перший — Шелтер, передбачає відновлення житла, легкі ремонти, надання аварійних наборів для укриття та грошову допомогу на оренду житла. Другий — WASH, в рамках якого ми надаємо гігієнічні набори. Третій — Захист (Protection) спрямований на людей, які потребують комплексної допомоги фахівців кризового центру. Цей напрямок реалізується в трьох локаціях: Кривому Розі, Кам’янському та Полтаві. Бенефіціари отримують психологічну та юридичну допомогу, а також підтримку кейс-менеджера. Четвертий — Livelihood допомагає постраждалим від війни засобами до існування. Цей напрямок реалізується у всіх п’яти локаціях проєкту: Полтаві, Кривому Розі, Кам’янському, Запоріжжі та Краматорську.”

Зараз проєкт “Багатосекторальна допомога постраждалим від війни в Україні” (BHA2) досягнув левової частки запланованих показників. До прикладу, більше половини бенефіціарів вже отримали допомогу з відновленням житла.

Євгенія Лучечко, соціальний працівник напрямку Шелтер Карітасу Полтави, поділилася результатами роботи: “Наразі ми надали допомогу в оренді житла 125 родинам, а це 197 людей. Ця підтримка дає можливість людям відновити свій психоемоційний стан та зосередитися на важливих аспектах, наприклад, на лікуванні чи адаптація дітей до нових умов.”

Проте команда проєкту не зупиняється на досягнутому. Захід став майданчиком пошуку нових шляхів покращення життя бенефіціарів. Вікторія Марченко, менеджер з моніторингу та оцінки проєктів Карітасу України, пояснює, що саме для цього робили: “Ми використовували різні формати – від ігор для налагодження комунікації до структурованих обговорень у форматі “світового кафе”. Це створило атмосферу відкритості та довіри, в якій учасники могли вільно ділитися своїми думками та ідеями.”

Особливу увагу на заході приділили обміну досвідом між фахівцями різних напрямків: інженерами, соціальними працівниками, координаторами та іншими фахівцями. На думку організаторів, це дозволило побачити повну картину та віднайти можливості для покращення проєкту. Найважливішим результатом заходу, на їх погляд, стало отримання зворотного зв’язку від працівників з різних локацій.

“Було надзвичайно цінно почути думку місцевих працівників. Вони розповіли про реальні ситуації та проблеми, з якими стикаються щодня. Ця інформація є основною для розуміння ефективності нашої роботи,” – підкреслила Катерина Свириденко, проєктна менеджерка “Багатосекторальної допомоги постраждалим від війни в Україні” (BHA2).

“Цей захід дав нам можливість не лише обмінятися досвідом, але й знайти ресурс для подальшої діяльності. Спілкування з колегами надихає та мотивує продовжувати нашу важливу місію допомоги бенефіціарам” , — каже Тетяна Сергєєва, соціальний працівник “Карітас Запоріжжя”, яка працює в напрямку Гроші за роботу.

За підсумками заходу було розроблено детальний план дій. Він включає конкретні кроки для вдосконалення роботи в кожному з напрямків проєкту “Багатосекторальної допомоги постраждалим від війни в Україні” (BHA2).

Катерина Свириденко підсумувала: “Цей план – наш дороговказ на наступну половину проєкту. Він складений на основі реального досвіду та потреб наших працівників та бенефіціарів, і ми впевнені, що його реалізація дозволить покращити ефективність допомоги”.