Image

На Харківщині відновлюють пошкоджені домівки

З початку повномасштабного вторгнення Росії мільйони українців втратили своє житло. Для багатьох повернення додому означає зіткнення з руїнами та непридатними для життя умовами. Особливо вразливі групи населення – літні люди, люди з інвалідністю, самотні батьки – часто не мають ресурсів для самостійного відновлення житла.

Щоб допомогти таким родинам, Карітас України за підтримки Католицької Служби Допомоги та фінансування Банку Розвитку Ради Європи реалізує проєкт “Ремонт житла для вразливих домогосподарств, що постраждали від війни в Україні”.

“Проєкт діє з 1 вересня 2023 року на території Харківської області та міста Харків. Ми зосереджуємось на відновленні пошкодженого внаслідок бойових дій житла шляхом проведення малих та середніх ремонтів. Спеціалісти проєкту виїжджають на місця обстрілів та здійснюють реєстрацію на допомогу у відновленні будинків, що пошкоджені внаслідок ракетних ударів”, – розповідає проєкт-менеджер Максим Антонюк.

За його словами, станом на сьогодні вже проведено ремонти для 595 домогосподарств, що забезпечило безпечні та комфортні умови проживання для 710 бенефіціарів.

“Але на цьому діяльність проєкту не закінчується, – наголошує він. – Ми продовжуємо працювати, щоб охопити якомога більше людей та їхніх домівок, які досі потребують допомоги у відновленні житла”.

Проєкт надає два види допомоги у ремонті: силами підрядника або грошовий грант для самостійного проведення робіт. Особлива увага приділяється найбільш вразливим категоріям: багатодітним сім’ям, людям з інвалідністю, самотнім батькам, вагітним жінкам, літнім людям та тим, хто має низькі доходи.

Один з них Григорій Олександрович, 62-річний пенсіонер із села Слатине на Харківщині. Він втратив дружину внаслідок російського обстрілу. Надалі чоловік проживав із дітьми, однак доволі швидко захотів повернутись в рідні стіни:

“Тут все літало, все дрижало. Будинок весь потрісканий з усіх боків. Ну, я не витримав, поїхав до Києва. Ми поїхали звідси 7 квітня. Дочка прийняла, все було добре, але я там не міг бути. 23 поверх, для мене, як для сільського жителя, вибачте… 27 квітня я вже повернувся. Ну, місто, розумієте, це не моє. Ще й за квартиру треба платити. І тут же треба хоч щось робити, хоч якось. Хоча б ту саму плівку натягнути”.

Григорій Олександрович живе на пенсію у 3000 гривень, що не дозволяє здійснити необхідний ремонт: “Я просто не думав, що таке навіть може бути в моєму житті, що я на пенсії, у свої 62 роки, кудись поїду зі свого дому. У гараж прямий приліт був. Я його півжиття будував. З того боку прямий приліт, і все скинуло на дім”.

Отримавши допомогу від Карітасу, чоловік не приховує вдячності: “Дай Боже вашому керівництву та організації, що допомогли в нашому випадку з вікном, з дверима. У нас, чесно кажучи, немає таких коштів, щоб поставити це самостійно”.

Проєкт  “Ремонт житла для вразливих домогосподарств” також надає юридичну підтримку. Так адвокат Ангеліна Чуприна з Карітасу Харків допомогла чоловіку відновити документи на своє житло. Через російські обстріли документи згоріли, а будинок бенефіціара потребував термінового ремонту. Коштів на це в нього не було. Завдяки проєкту чоловіку відновили необхідні документи, а його домівку включили в програму з відновлення житла. 

Проєкт “Ремонт житла для вразливих домогосподарств” – це відбудова надії та віри у майбутнє для тих, хто найбільше постраждав від війни. Дякуємо за підтримку в цій важливій ініціативі CRS (Католицькій Службі Допомоги) та CEB (Банку Розвитку Ради Європи).


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проєкт – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: Новини