
Від першої кози до козячої ферми
Ця смачна історія козячої ферми «Срібне копитце» отримала друге дихання, коли її власниця Ірина Сухіна вирішила доєднатися до проєкту AGRIS2 від Карітасу Хмельницький. Жінка захистила бізнес-план та одержала 179 000 гривень на розвиток своєї справи. Так на її фермі з’явилися: сироварня, насоси, доїльні апарати, професійні столи для виробництва сиру та шатро для торгівлі.
Героїня нашої історії до сорока п’яти років працювала в Енергодарі на атомній станції і в бік сільського господарства ніколи не дивилася. «Сільське господарство від мене було дуже далеке. Все своє життя я працювала в Енергодарі на атомній станції. Потім у 45 років нас відправляють на пенсію. Я поїхала до Маріуполя, там у мене була дитяча ігрова кімната», – згадує Ірина.
У 2014 році жінка переїхала на Хмельниччину, до села Крушанівки Староушицької громади. Першу козу Ірина придбала виключно для себе, другу – щоб перша не сумувала.
«Кізоньки такі стадні тварини. Перша коза дуже нудьгувала і мені довелося купити їй подружку. Зараз у мене тридцять кіз. Це кози чотирьох порід», – з гордістю розповідає власниця ферми.


Запашна географія сирів від «Срібного копитця»
А пишатися, і справді, є чим. Сьогодні на фермі «Срібне копитце» виготовлюють сорок сортів сиру. Географія та історії сирів вражають: від Франції до Північної Америки: “Цей сир називається «Реблошон», він французький, прийшов до нас з XIV століття. Він запатентований та виробляється тільки у Франції. Але ми робимо з оригінальних, тому ви можете його в нас покуштувати, хоча в Україну він не експортується. А це – американський сир «Драй Джек». Витримка цього сиру – шість місяців. Якщо всі сири пресуються у формах, то цей пресується в серпянці – спеціальній тканині. Він робиться таким вузликом, як робили американські індіанці в свій час», – вже від однієї розповіді течуть слинки.


Королівське морозиво з Хмельниччини
Але особливе місце серед виробів ферми займає морозиво, яке виготовлюють з козячого молока за французьким рецептом XVII століття:
«Для королівського двору Франції перше морозиво було виготовлено з вершків кози. І таке саме морозиво роблю і я», – ділиться Ірина. Ви ще не у Крушанівці?
До речі, вся продукція, яку виробляють на фермі «Срібне копитце» – виготовлюється виключно з натуральних продуктів: «Це морозиво без жодних домішок, без хімікатів, там немає пальмової олії. У цьому морозиві вершки кози, трошки згущеного молока, і так далі, залежно від того, що я хочу з ним зробити», – зазначає Ірина.


Наша підтримка – запорука вашого успіху В Ірини Сухіної великі плани. І ми раді підтримати її в цій смачній, корисній та такій важливій справі. Як готові підтримати і тих, хто кидає виклик обставинам та готовий розпочати власну справу.
Проєкт AGRIS2 реалізується Карітас Хмельницький УГКЦ та Карітас Полтава в партнерстві з Caritas Ukraine за фінансової підтримки Caritas Österreich.
#Livelihood #Livelihood_CaritasUkraine #AGRIS2
Проєкти з відновлення життєдіяльності.Livelihood Карітас Хмельницький
Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/
Tags: