Image

Інформаційне повідомлення по заходу фасилітаторів громад 29 – 31 липня

А Ви знаєте, що таке фасилітація і чим вона корисна в роботі з громадами?

Сприяння зміцненню соціальної згуртованості в громадах є однією з стратегічних цілей Карітас України. Формування партнерських стосунків організаціями мережі Карітас в Україні з органами місцевого самоврядування, державними іституціями, громадськими організаціями, самоорганізованими групами та жителями громад, це те, що буде сприяти стійкості та відновленню громад. І саме фасилітація як професійна організація процесу групової роботи, яка спрямована на прояснення і досягнення групою поставлених цілей, а також залучення учасників для обміну та колективного творення сенсів та пошуку рішень, дуже допомагає в формуванні соціальної згуртованості в громадах.

З 2017 року Карітас України почав розвивати напрямок фасилітації в громадах. З 2022 року стало зрозуміло, що дуже важливо спільно шукати відповіді на виклики, які постали в час війни і саме застосування фасилітаційних підходів допомагає в пошуку рішень та веде до самоорганізації громад. Саме тому в багатьох проєктах ми маємо фасилітаторів громад, які налагоджують контакти у громаді з активістами, ініціативними групами, волонтерськими об’єднаннями, організаціями громадянського суспільства та державними органами влади, а також підтримують створення, реалізацію та розвиток громадських ініціатив.

29 – 31 липня був проведений тренінг “Фасилітація для ефективної роботи організацій мережі Карітас України з громадами” для фасилітаторів громад 6 проєктів, які працюють від Коломиї до Харкова, від Києва до Кам’янського. Фокус тренінгу був спрямований на практику фасилітації та проведення окремих сесій учасниками, які працювали з різними групами, практикуючи фасилітаційні навички в різних контекстах. Динаміка групового процесу включала використання підходу “Прояснення-Рішення-Дії” для аналізу викликів та проблем, з якими стикаються фасилітатори в роботі з громадами.

Учасники ділилися, що для них найцінніше було: “Практичні навички застосування технік та вправ, обмін ідеями та досвідом, розуміння різних напрямків діяльності фасилітатора( фасилітаційні зустрічі та менеджмент в громадах).”

Анна Валенса, тренерка зазначила: “Стосунки суб’єктів (стейкхолдерів) в громаді, в бізнесі на ринку та в соціумі в цілому – вибудовуються на основі рівності та взаємного врахування потреб та інтересів. Виникає багаторівнева структура, управляти якою можливо лише за умов відкритості та довіри; контакту з потребами стейкхолдерів; гнучності у прийнятті рішень; швидкого та технологічного зворотного зв’язку; поєднання технічних та гуманітарних технологій. І це вимагає спеціального супроводу – фасилітації («полегшення», англ).”

Анна Чудовська, провідна експертка Карітас України: “Цей тренінг був для нас дуже важливим, окрім можливості зустрітися вживу фасилітаторам громад різних проєктів, обмінятися досвідом та знаннями, це був дуже практичний тренінг для напрацювання навичок фасилітатора для роботи з групами, який базувався на нашому посібнику для фасилітаторів громад. Практика в тренінговому форматі точно допоможе фасилітаторам громад організовувати якісні зустрічі та події для спільного пошуку рішень тих потреб, які є в громадах”.

Ганна Гоменюк, керівниця програм зміцнення соціальної згуртованості: “Ми потроху професіоналізуємо наші команди, сприяємо тому, щоб Карітас ставав партнером і помічником громадам у їх виживанні та розвитку. На цьому тренінгу була можливість поділитися свом досвідом та болями спеціалістам як з Надвірної та Києва, так і Харкова та Херсону. Абсолютно різні можливості, але фасилітація – технологія, яка полегшує спілкування і буде адаптована в різні контексти”.

Categories: Новини